Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σπασμένο ηθικό οι αγοραστές στο ΧΑ

Με “κάτι κουρασμένα παλικάρια” έμοιζαν οι αγοραστές. Ωστόσο αν χθες οι πωλητές κέρδισαν τις εντυπώσεις, σήμερα επικράτησαν επιβεβαιώνοντας ότι η μεταβλητότητα είναι εδώ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αγοραστές θύμιζαν “κάτι κουρασμένα παλικάρια” και αν χθες οι πωλητές κέρδισαν τις εντυπώσεις σήμερα επικράτησαν και επί της ουσίας δείχνοντας ότι διατηρούν τον πρώτο λόγο και επιβεβαιώνοντας ότι η μεταβλητότητα είναι εδώ (!)

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναρρίχησης όταν το επιτρέπει το διεθνές κλίμα, όμως με τον Τραπεζικό κλάδο να δείχνει τόσο ευάλωτος στις διαθέσεις των πωλητών, τίποτα δεν είναι εύκολο.

Μπορεί, όπως και αναμενόταν, BoE και ΕΚΤ να άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στερλίνας και ευρώ αντίστοιχα, όμως Wal – Mart και επιδόματα ανεργίας μάλλον επαναφέρουν τις ανησυχίες. Συγκεκριμένα, άνοδο της τάξης του 3% σημείωσαν οι πωλήσεις Ιουλίου του ομίλου λιανικών πωλήσεων Wal-Mart, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν 3,4%, ενώ ο ίδιος ο όμιλος τοποθετούσε την ενίσχυσή τους μεταξύ 2% και 4%.

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκε η ενίσχυση των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν κατά 7.000. Το σύνολο των επιδομάτων ανεργίας έφθασε στο επίπεδο των 455.000, με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών να τα τοποθετεί στις 413.000. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πάνω από 400000 αιτήσεις, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί υφεσιακή ένδειξη.

Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειξαν ψυχραιμότερη συμπεριφορά, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει στο “κόκκινο” η Wall Street, όμως η Σοφοκλέους “προβλέποντας” σημαντική υποχώρηση στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και με τις Τράπεζες να κάνουν την διαφορά προς τα κάτω, μετά τις 13.23 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν δεν σημειώθηκαν κινήσεις πανικού.

Με τους “κόκκινους” τίτλους να υπερτερούν στο ταμπλό του 20αρη, ίσως αξίζει αναφοράς το ότι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Μυτιληναίος (-2,02%), Intralot (-2,61%) και Πειραιώς (-5,03%). Ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις δημιούργησε η περίπτωση της τελευταίας, όχι μόνο γιατί έκλεισε στην χαμηλότερη τιμή ημέρας και με σημαντικές απώλειες, αλλά περισσότερο γιατί έδειξε ότι είχε σημαντικό πωλητή, με αποτέλεσμα καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης να κινηθεί με αρνητικό πρόσημο.

Από τους υπόλοιπους αρνητικούς πρωταγωνιστές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η Αγροτική, του 1% οι Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, MIG, αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο ΟΤΕ.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια (+3,89%), τουλάχιστον σημαντικά τα κέρδη της MPB (+3,48%), ενώ ακολούθησαν Coca-Cola (+2,97% με κινήσεις “short covering”) και ΔΕΗ (+1,71%) και απλά θετικό πρόσημο για Κύπρου, Alpha Bank, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά και να προσέκρουσε τρεις φορές πέριξ των 3455 μονάδων, όμως στις 15.33 “έβλεπε” το χαμηλό ημέρας των 3408,82 μονάδων, στις 16.30 βρέθηκε στις 3432,13 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3427,07 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 223 εκατ. από τα οποία τα 15,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών και 17 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 19,05%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σενάριο πιθανής περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης παραμένει σε ισχύ όσον ο εν λόγω δείκτης δεν δίνει κλείσιμο χαμηλότερα των 1838 μονάδων με τις πρώτες στηρίξεις στις 1870, 1860 και 1850 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1916-25, 1931 και 1953 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v