Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές δεν έχουν πάει διακοπές

Η έλλειψη ειδησεογραφίας διατηρεί αυξημένη την εξάρτηση της Σοφοκλέους από τις διεθνείς αγορές. Η επόμενη ανοδική κίνηση, αν και όποτε έλθει, θα χρειαστεί προσεκτικότερο βηματισμό και διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή ελαφρώς χαμηλότερα προβλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αφού οριακά χαμηλότερο άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τον προβληματισμό που έφεραν τα αποτελέσματα AIG και Deutsche Telekom. Αντίθετα, με κέρδη έκλεισε χθες το βράδυ η Wall Street, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Είναι γεγονός ότι η Σοφοκλέους αργά ή γρήγορα θα ξαναπροσπαθήσει να ξεφύγει από το εύρος 3.330 – 3.450, όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τουλάχιστον χθες τη μάχη των εντυπώσεων την κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι δήλωσαν παρόντες μόλις ο δείκτης κινήθηκε υψηλότερα των 3.500 μονάδων.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η υποχώρηση του πετρελαίου και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, ο Αύγουστος μπορεί να δώσει θετικά δείγματα γραφής στα χρηματιστήρια και οι αγορές από Σεπτέμβριο να επαναξιολογήσουν τα διαμορφούμενα δεδομένα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προεξοφλήσουν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εισηγμένων.

Σε περίπτωση διατήρησης ενός ανοδικού ρυθμού, θα ήταν καλό έως και πειστικό να ενεργοποιηθούν ανοδικά αντανακλαστικά σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός τίτλων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχουν «δικαίωμα» ανοδικής διόρθωσης, καθώς η αποτίμησή τους δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη τους.

Δυστυχώς, όμως, προς το παρόν τα μεν blue chips ανεβοκατεβαίνουν ή δε υπόλοιποι τίτλοι…κατεβοκατεβαίνουν. Τεχνικά η χθεσινή συνεδρίαση, αν μη τι άλλο, δημιούργησε προβληματισμό καθώς παραμένουν οι αντιστάσεις στις 3.450-3.470-3.490 και 3.504 μονάδες. Αντίθετα σε περίπτωση πτωτικής εκκίνησης ο δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 3.396 μονάδων, καθώς έτσι χαλάει ο όποιος θετικός βηματισμός έχει δημιουργηθεί.

Τέλος στα επιμέρους blue chips ίσως χρειάζεται σχετική προσοχή σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τον πρώτο να παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος στις διαθέσεις των πωλητών, ενώ ο δεύτερος έκλεισε στο άνω όριο της ζώνης των 23,8-24 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή, η minimum κίνηση τοποθετείται προς τα 24,6 και 24,9 ευρώ.

Συμπερασματικά η Σοφοκλέους έχει ανάγκη μίας συνεδρίασης όπου ο δείκτης θα πρέπει να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας και το ενδιαφέρον να διευρυνθεί σημαντικά στο ταμπλό, προκειμένου να πείσει ότι μπορεί για κάτι καλύτερο. Μάλιστα η όποια ανοδική κίνηση θα πρέπει να συνδυαστεί με αυξημένες συναλλαγές και προσεκτικό βηματισμό, αφού απ’ ό,τι φάνηκε και χθες οι πωλητές δεν έχουν πάει διακοπές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v