Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Μπορεί ένας κούκος να φέρει την άνοιξη;

Στις αγορές, όπως και στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που κάποια γεγονότα μπορούν να αποδειχτούν σημαντικά. Μερικοί πιστεύουν ότι διανύουμε μια τέτοια περίοδο. Όμως, δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Μετοχές: Μπορεί ένας κούκος να φέρει την άνοιξη;
Η καλή συμπεριφορά της Wall Street και των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών το τελευταίο διάστημα δημιουργεί προσδοκίες για άνοδο στη Σοφοκλέους.

Οι προσδοκίες δεν μετουσιώθηκαν σε πράξη χθες, αλλά αυτό δεν λέει πολλά πράγματα.

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης και οι μετοχές των δεικτοβαρών μετοχών που υποχώρησαν μπορούν κάλλιστα να καλύψουν το χαμένο έδαφος σήμερα.

Αλλού είναι το θέμα.

Μπορεί η πτώση του πετρελαίου, που χθες έπιασε τα 117 δολάρια το βαρέλι, να αποδειχτεί ο καταλύτης για ράλι διαρκείας στη Σοφοκλέους καις για τις άλλες αγορές;

Η απάντηση, θεωρούμε, είναι απλή.

ΟΧΙ.

Μόνο αν ο "μαύρος χρυσός" υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, πιθανόν ακόμη χαμηλότερα και από τα 90 δολάρια στα οποία βρέθηκε το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, και συντρέξουν κι άλλοι παράγοντες, θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ποιος όμως βλέπει το πετρέλαιο να πέφτει και να σταθεροποιείται στη περιοχή των 70 - 80 δολαρίων το βαρέλι, χωρίς η παγκόσμια οικονομία, και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, να μπαίνει σε ύφεση που θα συνοδευτεί από μείωση των κερδών των επιχειρήσεων;

Προφανώς λίγοι.

Εκτός και αν το ράλι του πετρελαίου ήταν έργο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, όπως μερικοί διαλαλούσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Μόνο τότε η μεγάλη πτώση του πετρελαίου θα σηματοδοτούσε καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, αφού δεν θα ήταν αποτέλεσμα καθίζησης της ζήτησης λόγω οικονομικής καχεξίας.

Καλώς ή κακώς, το πετρέλαιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, αλλά όχι ο μοναδικός.

Όπως ο "μαύρος χρυσός" δεν φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση και τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών τους τελευταίους 12 μήνες, έτσι και η πτώση του δεν μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση.

Εκείνα στα οποία μια λελογισμένη περαιτέρω πτώση το πετρέλαιο μπορεί να συμβάλει είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στις οικονομίες και ο περιορισμός της διάρκειάς της, που λογικά θα φέρει τη χρηματιστηριακή άνοιξη νωρίτερα, γιατί οι αγορές θα σπεύσουν να την προεξοφλήσουν.

Είμαστε εκεί;

Δεν το νομίζουμε, αφού ακόμη το πετρέλαιο βρίσκεται στα 117 δολάρια το βαρέλι.

Διαβλέποντας τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούν στις χρηματιστηριακές αγορές τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων ξένων εταιριών, π.χ. ΒΝP Paribas, Air France κ.λπ., και η μεγάλη πτώση του πετρελαίου, αναφερθήκαμε στην ύπαρξη μιας παγίδας για τους "ταύρους".

Αυτή συνίσταται στο να εκλάβουν το τωρινό ράλι που υποστηρίζεται από τις ανωτέρω εξελίξεις ως την απαρχή μιας πολυετούς ανοδικής κίνησης των αγορών.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού.

Στις 28 Ιουλίου είχαμε αναφερθεί στην καυτή σχέση πετρελαίου και τραπεζικών μετοχών και στην υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις που το αργό έπεσε πάνω από 20%.

Στα 117 δολάρια το βαρέλι η πτώση αγγίζει το 20% από το υψηλό των 147 δολαρίων και επομένως όλα τα ενδεχόμενα για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, είναι ανοιχτά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν ριψοκίνδυνο να ισχυριστεί κανείς ότι η πτώση του πετρελαίου κατά 20% θα φέρει την άνοιξη.

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζονται κι άλλοι.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v