Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδώ τα κέρδη. Εκεί τα κέρδη. Πού είναι τα κέρδη;

Αν η σημερινή συνεδρίαση - που ξεκίνησε στα ψηλά και κατέληξε στα χαμηλά - παιζόταν στο “Πάμε Στοίχημα” θα έδινε πολλά λεφτά, καθώς εμπεριείχε ανατροπή. Αγοραστές – πωλητές: α΄ ημίχρονο 1, τελικό αποτέλεσμα 2 (!)

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από τα ψηλά στα χαμηλά ή πιο συγκεκριμένα από το +1,78%, ο Δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 0,10% και εξαιρετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Αν η σημερινή συνεδρίαση παιζόταν στο “Πάμε Στοίχημα” θα έδινε πολλά λεφτά, καθώς εμπεριείχε ανατροπή. Αγοραστές – πωλητές: α΄ ημίχρονο 1, τελικό αποτέλεσμα 2 (!)

Ασφαλώς η εξέλιξη της συνεδρίασης δικαίωσε τους πρωινούς πωλητές και εξέθεσε όσους έσπευσαν επιθετικά να τοποθετηθούν μετά την σημαντική άνοδο που έδωσε το βράδυ της Τρίτης η Wall Street.

Έτσι ο Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και ανεβάζοντας στροφές βρέθηκε αρκετά γρήγορα (11.07) υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3500 μονάδων και συγκεκριμένα στις 3503,65 μονάδες με κέρδη 1,78%, όμως ο εντυπωσιακός τζίρος της πρώτης ώρας θα έπρεπε να δημιουργήσει ανησυχίες και όχι εφησυχασμό ή ακόμα και ενθουσιασμό. Ήταν περίπου βέβαιο ότι οι πωλητές δήλωναν παρών και μάλιστα ικανοποιούσαν την ζήτηση με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Από εκεί και πέρα επόμενο ήταν σταδιακά να επανέλθει ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα που ενισχύθηκαν μετά τις 14.00 όταν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παρέμεναν επιδεικτικά απούσες.

Όμως το “κερασάκι στην τούρτα” ήλθε στο τέλος (ως συνήθως γίνεται) και ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Δείκτης κινούταν με θετικό πρόσημο (έστω και απόλυτα οριακό στις 16.08, όταν τα κέρδη του Δείκτη ήταν μόλις 0,01%), ήλθαν οι δημοπρασίες και επιλέγοντας το “κόκκινο” τον έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία νίκη των πωλητών τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν έχουν πάει διακοπές, ίσως στην επόμενη ανοδική κίνηση θα χρειαστούν περισσότερο προσεκτικά βήματα.

Πολλοί αποδίδουν την σημερινή συνεδρίαση δύο όψεων και στην υποχώρηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που ενώ ξεκίνησαν ανοδικά, γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο μετά τα αποτελέσματα της Freddie Mac που ανακοίνωσε το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ζημιών και προειδοποίησε για περικοπή μερίσματος (ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 821 εκατ. δολ. ή 1,63 δολ. ανά μετοχή, έναντι 54 σεντς ανά μετοχή, που περίμεναν οι αναλυτές.

Το μέρισμα θα μειωθεί στα 5 σεντς από 25 σεντς, ανακοίνωσε ο οίκος), αλλά και μετά την είδηση για έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην Τουρκία που έστειλε ψηλότερα τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Πάντως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διάθεση του Χ.Α, για σχετικά καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που ίσως αφήνει περιθώρια σκέψεων για οριακά θετικό momentum.

Από τον “καταπράσινο” στην αρχή 20αρη, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Ελ. Πετρέλαια (-1,22%), Ελλάκτωρ (-0,84%), Coca-Cola (-3%), MIG (-4,31%) και Alpha Bank (-2,53%).

Αρνητική μεταβολή για Εθνική (ενδοσυνεδριακά κέρδιζε μέχρι και 2,18%), Κύπρου και ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Intralot.

Αντίθετα τερμάτισαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ (+3%) και Τιτάνας (+2%), κέρδη μεγαλύτερα του 5% για την Αγροτική, του 3% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, του 2% για Βιοχάλκο και Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil και MPB και θετικό τελικό πρόσημο για Πειραιώς και Μυτιληναίο.

Ο τζίρος σχετικά μειωμένος έφθασε τα 264 εκατ. από τα οποία τα 31 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και βέβαια η μερίδα του λέοντος στην πρώτη ώρα.

Καμία σχέση με την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 14,89%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1880 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 1864 μονάδων, αν θέλει να διατηρήσει τον όποιο θετικό βηματισμό. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 1904-06, 1915, 1931 και 1953 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v