Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΩΛΚ: Πτώση 66% στα κέρδη εξαμήνου

Πτώση της τάξης του 66% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Σωληνουργεία Κορίνθου στο α΄ εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ, έναντι 21,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΩΛΚ: Πτώση 66% στα κέρδη εξαμήνου
Πτώση της τάξης του 66% εμφάνισαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρυς και δικαιώματα μειοψηφίας της Σωληνουργεία Κορίνθου στο α΄ εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ (0,058 ευρώ ανά μετοχή), έναντι 21,3 εκατ. ευρώ (0,171 ευρώ ανά μετοχή) κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου ανήλθαν στα 137 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 26,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007.

Το ΕΒΙΤDΑ διαμορφώθηκε στα 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή 12,5% ως ποσοστό επί των πωλήσεων (18,1%, το α΄ εξάμηνο του 2007). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,68 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63,3% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2007 (23,7 εκατ. ευρώ).
 
Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια - ταμειακά διαθέσιμα) της Σωληνουργεία Κορίνθου ανήλθε στα 84,2 εκατ. ευρώ έναντι 85,6 εκατ. ευρώ την 31η/12/2007. Τέλος, τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν περαιτέρω και ανήλθαν σε 131,7 εκατ. και σε 130,4 εκατ. ευρώ για την εταιρία και τον όμιλο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης, η μείωση του κύκλου εργασιών έναντι του 2007 αποδίδεται αφενός στον χαμηλό βαθμό απασχόλησης της μονάδας ERW/HFI (σωλήνες μεσαίας διαμέτρου) και αφετέρου στο πρόγραμμα φορτώσεων των παραγγελιών της Αμερικής.

Σημειώνεται ότι tonnage περίπου 19.000 τόνων αν και έχει ήδη αποσταλεί δεν έχει περιληφθεί στις ενοποιημένες πωλήσεις, δεδομένου ότι απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία στις ΗΠΑ προκειμένου να παραδοθούν στον τελικό πελάτη. Επιπλέον, το αδύναμο δολάριο έναντι του ευρώ και η αύξηση των ναύλων και στο δεύτερο τρίμηνο συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία του ομίλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του έτους η τιμή του χάλυβα έχει αυξηθεί περί το 60%, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση των ναύλων, καθυστέρησε την ανάθεση κάποιων έργων, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι όμως τα μηνύματα από την αγορά των κοιλοδοκών, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 59% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της εντατικής προσπάθειας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας, για διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων και για διείσδυση σε νέες αγορές. Θετική επίσης χαρακτηρίζεται και η πορεία του ρωσικού Joint Venture ΖΑΟ TMK-CPW, το 49% του οποίου ελέγχεται από την κατά 100% θυγατρική Humbel Ltd.

Δραστηριοποιούμενο σε μία τεράστια και δυναμική αγορά ενέργειας, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κάποιες σημαντικές παραγγελίες και σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας να επιτυγχάνει κέρδη μετά φόρων 2,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος, ο αυξημένος βαθμός απασχόλησης της μονάδας ERW/HFI, το μίγμα των προς εκτέλεση παραγγελιών και η συμφωνία των ναύλων για ένα σημαντικό τμήμα του μεταφορικού έργου αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του δευτέρου εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v