Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Ανέκρουσε πρύμναν για βιοαιθανόλη

Στροφή 180 μοιρών αναγκάστηκε να κάνει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο διαγωνισμό για τη βιοαιαθανόλη προχωρώντας πλέον σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κοινοπραξία και με Μotor Oil.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΒΖ: Ανέκρουσε πρύμναν για βιοαιθανόλη
Στροφή 180 μοιρών αναγκάστηκε να κάνει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μετά τη δημόσια κατακραυγή για την αρχική απόφασή της να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για τη βιοαιθανόλη και να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις κατά προτίμηση με την αμερικανική κοινοπραξία Cal West Ethanol και Renew Energy.

Η εταιρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, έχει στείλει προσκλήσεις για έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων και στις δύο εταιρίες-φιναλίστ του διαγωνισμού, δηλαδή, τόσο στην Cal West Ethanol - Renew Energy όσο και στη Motor Oil, του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Μέχρι στιγμής μόνο η αμερικανική κοινοπραξία έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις όσο γίνεται συντομότερα, ενώ η διοίκηση της Motor Oil δεν έχει λάβει ακόμη την τελική της απόφαση.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, η τελευταία δεν φαίνεται να βλέπει αρνητικά μία τέτοια προοπτική, συνεπώς εικάζεται ως λογικό να προσέλθει καταρχήν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να διερευνήσει σε μια πρώτη προσέγγιση τι διασφαλίσεις προτίθεται να έχει για την υλοποίηση της επένδυσης.

Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο των διαπραγματεύσεων. Αρκεί βέβαια να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι σε μια διαδικασία προδικασμένη…

Το ενδιαφέρον, πάντως, στην όλη εξέλιξη έχει να κάνει με την αμερικανική Cal West Ethanol, στην οποία ηγείται ο Ελληνοαμερικανός κ. James Kakridas.

Στην ιστοσελίδα της έχει κατεβάσει τη διάψευση περί παρεξηγήσεων στην ανάγνωση της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο κ. Kakridas σε αμερικανικό περιοδικό 20 ημέρες πριν από την απόφαση της ΕΒΖ για ακύρωση του διαγωνισμού και για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυριζόταν ότι "εμείς είμαστε οι νικητές".

Στο κείμενο που φιλοξενείται τώρα η εταιρία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΒΖ για παράλληλες διαπραγματεύσεις και με τις δύο φιναλίστ, ωστόσο σπεύδει να επαναλάβει όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Kakridas πως στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν με επιτυχία υπέρ της αμερικανικής κοινοπραξίας "θα φέρει την πιο σύγχρονη τεχνολογία", θα δημιουργήσει "εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας και χιλιάδες δορυφορικές", ενώ προδικάζει πως "θα δημιουργηθούν και συμπληρωματικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια".

Και βέβαια δεν διστάζει να διαφημίσει ότι "αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα από τη Renew Energy και από Ελληνοαμερικανούς".

Όμως, η Cal West Ethanol επιμένει σταθερά στην αρχική της πρόταση, η πρώτη ύλη για την παραγόμενη βιοαιθανόλη να είναι το καλαμπόκι.

Άλλωστε, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η Renew Energy, με έδρα το Τζέφερσον του Ουισκόνσιν, χρησιμοποιεί αποκλειστικά το καλαμπόκι, συνεπώς δεν αποκλείεται ακόμη και να γίνονται εισαγωγές σε βάρος της τοπικής παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι η Renew Energy έχει πολύ μικρή ιστορία. Συστάθηκε μόλις το 2003 από ομάδα επενδυτών της περιοχής, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν έμποροι δημητριακών, αγρότες και ιδιοκτήτες μιας εταιρίας μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις της ΕΒΖ με τους δύο υποψήφιους επενδυτές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Ήδη, η εισηγμένη στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου αποφάσισε, εκτός από την έναρξη των παράλληλων διαπραγματεύσεων, τη μεταβίβαση με απόσχιση των εκμεταλλεύσεων των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας σε δύο θυγατρικές εταιρίες, οι οποίες σε πρώτη φάση θα ανήκουν κατά 100% στην ΕΒΖ.

Τι ποσοστό θα λάβει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής στις εταιρίες ή αν θα συγχωνευθούν σε μία τελικά θα αποτελέσουν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική κοινοπραξία εξέφρασε ενδιαφέρον -στη φάση του διαγωνισμού- και για τα δύο εργοστάσια, ενώ η Motor Oil μόνο για ένα από αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v