Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πιέζουν μέσω ΟΤΕ οι πωλητές

Υποχώρησε ο Γ.Δ. από τα υψηλά ημέρας και ο τζίρος επανήλθε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η πιθανή συνέχιση των αψιμαχιών μεταξύ αγοραστών-πωλητών αναμένεται να διατηρήσει αυξημένο το ενδιαφέρον. Στην "πρέσα" ο ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από το προηγούμενο σχόλιο είχε επισημανθεί ο ασυνήθιστα υψηλός τζίρος για τα δεδομένα της εποχής. Είναι γεγονός ότι η εντυπωσιακή άνοδος χθες το βράδυ στη Wall πύκνωσε κάπως τις τάξεις των αγοραστών, όμως σήμερα οι πωλητές έδειξαν ότι είναι εδώ.

Έτσι, η απνευστί κίνηση του Γενικού Δείκτη που τον έφερε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3.500 μονάδων, και συγκεκριμένα μέχρι τις 3.503,65 μονάδες, ενεργοποίησε σημαντικές εντολές ρευστοποιήσεων από όσους θεώρησαν ότι το έντονα ανοδικό ξεκίνημα έδινε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση θέσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τραπεζικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 5.162,79 μονάδες (+2,4%), όμως λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης έχει υποχωρήσει στις 5.103 μονάδες, με κέρδη 1,22%.

Πλην αυτού, άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα "κόκκινα σημάδια" στο ταμπλό του 20άρη. Έτσι, με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ σε αρνητικό πρόσημο έχουν γυρίσει ΕΛΠΕ, Κύπρου και MIG.

Απόλυτα αδρανείς, οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, παραμένουν επιδεικτικά αδιάφορες, είτε γιατί δεν πιστεύουν στη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς είτε γιατί περιμένουν σαφέστερες ενδείξεις όσον αφορά στη διαμόρφωση τουλάχιστον της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών προσέγγιζε τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι επόμενες περίπου τρεις ώρες έχουν προσθέσει στον τζίρο μόλις και μετά βίας 73 εκατ.

Από τους τίτλους του FTSE συνεχίζουν να διακρίνονται με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων MPB, Eurobank και Τιτάνας, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΑΤΕ και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης, αφού είδε τα υψηλά ημέρας, έχει επιδοθεί σε μάλλον πλαγιοολισθιτική κίνηση και στις 14:10 βρίσκεται στις 3.464,77 μονάδες, με κέρδη 0,65%, ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών από το 6 προς 1, έχει μεταβληθεί στο 1,6 προς 1.

Πιθανότητα οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών θα συνεχιστούν, όμως, η άνοδος για να πάρει πειστικό χαρακτήρα θα χρειαστεί σημαντικότατη διάχυση του ενδιαφέροντος, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v