Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αγορές ή αφορμή ρευστοπoιήσεων;

Αναμενόμενο ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ που υπεραποδίδει των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Όλα τα "φώτα" (και πάλι) στραμμένα στους τίτλους του FTSE. Ιδιαίτερα υψηλός για τα δεδομένα της εποχής τζίρος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αναμενόμενο ανοδικό ξεκίνημα με τη Σοφοκλέους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να υπεραποδίδει σε κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η μέχρι στιγμής ανοδική κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονομερής, καθώς όλα ξεκινούν και τελειώνουν στις μετοχές του 20άρη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγα λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο FTSE κερδίζει 1,98%, έναντι 0,98% του FTSEM και 0,87% του FTSES.

Η μέχρι τώρα αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 6 προς 1, όμως τα κέρδη των περισσότερων από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές έχουν συντελεστεί με ελάχιστες συναλλαγές.

Επικεφαλής της ανοδικής κίνησης ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο κλαδικός του δείκτης να καταγράφει κέρδη 2,29%. Εδώ τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 5.170 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 5.400 μονάδες.

Ασφαλώς το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον για δύο διαφορετικούς λόγους.

Πρώτον, ζητούμενο είναι εάν στην πορεία θα υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος στα μεσαία και στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, είναι ο μέχρι στιγμής ιδιαίτερα υψηλός τζίρος που ξεπερνά τα 63 εκατ. ευρώ, από τα οποία 15,2 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 47.681 τεμάχια της Εθνικής στα 32,7 ευρώ και τα 445.100 τεμάχια της Εθνικής στα 30,75 ευρώ.

Έτσι, το υπόλοιπο της συνεδρίασης καλείται να απαντήσει στο αν ο μέχρι στιγμής ιδιαίτερα υψηλός για τα δεδομένα της εποχής τζίρος οφείλεται σε αγοραστικό ενδιαφέρον ή αν κάποιοι εκτιμούν ότι η ανοδική κίνηση δίνει ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα και προχωρούν σε μείωση θέσεων.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι μετοχές του 20άρη κινούνται με μικρότερα ή με μεγαλύτερα κέρδη, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι μέχρι στιγμής ξεχωρίζουν η MPB (3,10%), η Πειραιώς (3,10%) και το Τ.Τ. (3,34%).

Σαφώς περισσότερο συγκρατημένη η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που πιθανών να περιμένουν την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v