Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΓΕΙΑ: Αύξηση 30,9% στα κέρδη προ φόρων εξαμήνου

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου ΥΓΕΙΑ αυξήθηκαν στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 30,9% στα 13,4 εκατ. ευρώ.  Αύξηση 139,8% στον κύκλο εργασιών του ομίλου.

ΥΓΕΙΑ: Αύξηση 30,9% στα κέρδη προ φόρων εξαμήνου
Σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας εμφανίζουν τα ενοποιημένα και εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2008 του ΥΓΕΙΑ καθώς και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου.

Αναλυτικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου του 2008 ανήλθε σε 137,1 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 139,8%, έναντι 57,2 εκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2007. Ο κύκλος εργασιών του ΥΓΕΙΑ αυξήθηκε κατά 21,9% και ανήλθε σε 68,5 εκ. ευρώ έναντι 56,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών του πρώτου εξαμήνου του ΜΗΤΕΡΑ και του ΛΗΤΩ. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του ΜΗΤΕΡΑ αυξήθηκε κατά 13% και ανήλθε σε 42,8 εκ. ευρώ, και του ΛΗΤΩ αυξήθηκε κατά 29% στα 12 εκ. ευρώ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εσόδων το β'  τρίμηνο του 2008. Συγκεκριμένα σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 141,5% στα 71,0 εκατ. ευρώ και της μητρικής αυξήθηκε κατά 25,2% στα 35,3 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι ο όμιλος ΥΓΕΙΑ έχει αμυντικά χαρακτηριστικά και δεν επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική κρίση.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 134% στα 30,0 εκ. ευρώ. Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στα 21,9%.
 
Το EBITDA του ΥΓΕΙΑ ανήλθε σε 14,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 16,4% και το περιθώριο λειτουργικών κερδών ως ποσοστό των πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 21,2%. Το EBITDA του ΜΗΤΕΡΑ διαμορφώθηκε στα 11,1 εκ. ευρώ, ενώ το EBITDA του ΛΗΤΩ ανήλθε στα 2,8 εκ. ευρώ. Η βελτίωση των οργανικών κερδών είναι ακόμα πιο έντονη σε επίπεδο β΄ τριμήνου.

Το ενοποιημένο EBITDA αυξήθηκε κατά 168,5% στα 14,2 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το περιθώριο EBITDA κατά 202 μονάδες βάσης στο 20%. Το EBITDA της μητρικής αυξήθηκε κατά 31% στα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικών κερδών (EBITDA margin) βελτιώθηκε κατά 83 μονάδες βάσης στο 18,7% σε σχέση με την περσινή περίοδο λόγω της αναδιάρθρωσης του ομίλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό του κόστους πωληθέντων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 30,9% στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων του ΥΓΕΙΑ αυξήθηκαν κατά 15,2% στα 12,1 εκατ. ευρώ. Τα Κ.Π.Φ του ΜΗΤΕΡΑ διαμορφώθηκαν στα 9,7 εκ. ευρώ, ενώ τα Κ.Π.Φ του ΛΗΤΩ εκτοξεύθηκαν στα 2,2 εκ. ευρώ. 

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 8,8 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά φόρων του ΥΓΕΙΑ αυξήθηκαν κατά 28,1% στα 11,4 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 8,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρόλο ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2008 επιβαρύνθηκαν από τόκους περίπου 12,7 εκ. ευρώ, οι οποίοι προέκυψαν από το 300 εκ. ευρώ Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (Μ.Ο.Δ.).

Τέλος τα καθαρά κέρδη του ΜΗΤΕΡΑ ξεπέρασαν τα 7 εκ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ΛΗΤΩ προσέγγισαν τα 1,1 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο β΄τριμήνου τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ της μητρικής εταιρίας εκτοξεύθηκαν στα 9,8εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 236,6% έναντι με πέρσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του  πρώτου εξαμήνου 2008, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι η στρατηγική επιλογή της MARFIN INVESTMENT GROUP (MIG) 2,5 χρόνια μετά την αρχική επένδυση στο χώρο της υγείας έχει αρχίσει να αποφέρει σημαντικούς καρπούς αυξάνοντας την αξία των μετόχων μας. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ομίλου SAFAK στην Τουρκία, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ θα διαθέτει συνολικά 9 νοσοκομεία στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, συνολικής δυναμικότητας 1.548 κλινών στην προσπάθεια μετουσίωσης του στρατηγικού στόχου για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιστεύω ότι η εξέλιξη της υλοποίησης του αρχικού μας σχεδιασμού που εφαρμόζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διοίκηση του ομίλου ΥΓΕΙΑ, θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους της εταιρίας".

O όμιλος ΥΓΕΙΑ αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας της "MARFIN INVESTMENT GROUP A.E" (MIG) που είναι ο βασικός μέτοχος του ΥΓΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v