Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιδενόρ: Μέσω ΔΕΠΑΛ το joint venture με Nucor

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, πλέον, η υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Σιδενόρ και του αμερικανικού ομίλου Nucor.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σιδενόρ: Μέσω ΔΕΠΑΛ το joint venture με Nucor
Στην τελική ευθεία εισέρχεται, πλέον, η υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Σιδενόρ και του αμερικανικού ομίλου Nucor, καθώς κατά τη συνεδρίασή του στις 30 Ιουλίου το Δ.Σ. της Σιδενόρ αποφάσισε την απόσχιση και εισφορά στην κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑΛ του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου μεταλλουργίας.

Ειδικότερα, η Σιδενόρ αποφασίσθηκε να αποσχίσει και να εισφέρει στη ΔΕΠΑΛ ΑΕ τον βιομηχανικό κλάδο που έχει ως αντικείμενο την μεταποίηση παλαιοσιδήρου και την παραγωγή επιμήκων προιόντων σιδήρου και χάλυβα καθώς και του εμπορικού κλάδου (εμπορία και διανομή επιμήκων προιόντων σιδήρου και χάλυβα). Η απόσχιση και εισφορά θα διενεργηθεί με ημερομηνία λογιστικής κατάστασης εκτίμησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων την 31η Ιουλίου 2008.

Ήδη στις 4 Αυγούστου η Σιδενόρ προχώρησε στην απόκτηση του υπόλοιπου 9,08% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ΔΕΠΑΛ και πλέον κατέχει το 100%. Στη ΔΕΠΑΛ εισφέρεται το σύνολο των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων του ομίλου τα οποία αποτιμούνται με ημερομηνία την 31η Ιουλίου. Με βάση την παραπάνω αποτίμηση η Nucor θα κληθεί να καταβάλει μέσω αγοράς μετοχών από τη Σιδενόρ ή αύξησης κεφαλαίου, κεφάλαια που να αντιστοιχούν στο 34% της αξίας της νέας εταιρίας.

Η αποτίμηση του μεταλλουργικού κλάδου της Σιδενόρ διενεργείται σε μια καλή περίοδο καθώς μόλις χθες ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα β τριμήνου ξεπερνώντας κατά πολύ με τις επιδόσεις του τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες joint venture που έχει συνάψει η Nucor με ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ο κλάδος χαλυβουργικών προιόντων της Σιδενόρ θα αποτιμηθεί κοντά στις 6,3 φορές τα προσαρμοσμένα ( χωρίς την επίπτωση της αποτίμησης α΄ υλών) κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA).

Με EBITDA α΄ εξαμήνου 164,8 εκ. ευρώ η Σιδενόρ πάει για EBITDA πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Βέβαια ένα σημαντικό μέρος των κερδών β τριμήνου προέρχεται από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της εντυπωσιακής ανόδου που κατέγραψαν στο β τρίμηνο οι πρώτες ύλες. Κέρδη που η Nucor έχει εξαιρέσει στις αποτιμήσεις που έχει διενεργήσει για πρόσφατα joint venture με άλλες ευρωπαικές εταιρείες. Οι αναλυτές πάντως αναπροσαρμόζουν προς τα άνω τις εκτιμήσεις τους για το που θα αποτιμηθεί ο μεταλλουργικός κλάδος κάνοντας λόγο πλέον για 800 με 900 εκατ. ευρώ οπότε η Nucor μπορεί να φθάσει να βάλει κεφάλαια της τάξης των 270 με 310 εκατ. ευρώ

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΔΕΠΑΛ στην Μέση Ανατολή και την Β. Αφρική, ενώ μέρος τους θα κατευθυνθεί για μείωση δανεισμού και μέσου χρόνου πίστωσης. Στις 30/6 τα δάνεια του ομίλου ανήλθαν στα 642,6 εκατ. ευρώ από 526,2 εκατ. ευρώ στις 31/12/07 ενώ της μητρικής Σιδενόρ μειώθηκαν στα 241 εκατ. ευρώ από 260,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v