Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΟΤΕ στέλνουν το Γ.Δ. "νοτιότερα"

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως η εικόνα στη Σοφοκλέους είναι σαφώς χειρότερη, με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε σημαντική πτώση με ισχνό τζίρο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως, η εικόνα στη Σοφοκλέους είναι σαφώς χειρότερη και από πλευράς συναλλαγών και από πλευράς αναλογίας ανοδικών-πτωτικών μετοχών.
Η τελευταία αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης διαμορφώνεται στο 1 προς 2,8.
Με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,91% και τον ΟΤΕ απώλειες 1,29%, τα περιθώρια έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ, φεύγοντας από τον 20άρη και πηγαίνοντας σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, η συναλλακτική απαξίωση σε συνδυασμό με τις ελάχιστες εντολές, διαμορφώνουν μεταβολές δυσανάλογες με τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 29 τίτλοι καταγράφουν απώλειες από 4-11,11%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι επειδή οι πωλητές εμφανίζουν επιθετικές διαθέσεις, αλλά γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραστές.

Παραδείγματος χάριν, ο τίτλος της Μαξίμ καταγράφει απώλειες 9,68% με 4.550 κομμάτια, ο τίτλος του Νάκα απώλειες 8,99% με 12 κομμάτια, ο τίτλος της Eurobrokers 8,82% με 13 κομμάτια, ο τίτλος του Βαράγκη απώλειες 7,69% με 10 κομάτια και ούτω καθ’ εξής.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE, με θετικό πρόσημο διασώζονται Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και MIG ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο Τιτάνας.

Αντίθετα, περίπου εντυπωσιακές απώλειες για τη Eurobank που φτάνουν στο 4,14%, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται Πειραιώς, Αγροτική, Coca Cola (τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές σε ονομαστικές) και Intralot. Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι στο κόκκινο αλλά με μικρότερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε το ψυχολογικό όριο των 3.40 μονάδων και τη στήριξη των 3.396 και φλερτάρει με τη ζώνη 3.375-3.370 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει στις 3.352 και 3.330 μονάδες, που είναι το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης των τελευταίων ημερών.

Περίπου τα ίδια ισχύουν για τον FTSE που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασπάσει καθοδικά τη ζώνη 1.848- 1.840 ενώ ο μέχρι στιγμής τζίρος πλησιάζει τα 95 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v