Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολισθαίνει προς τις 3.400 το ΧΑ

Με τις τράπεζες να "βαραίνουν", η Σοφοκλέους διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, μη μπορώντας να ακολουθήσει το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών. Αξιοσημείωτα κέρδη για MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις αρχικές απώλειες (μάλιστα η Γαλλία και η Γερμανία έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο), η Σοφοκλέους υπό το βάρος του τραπεζικού κλάδου υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν οι μέχρι στιγμής συναλλαγές δεν δείχνουν επιθετικές διαθέσεις από πλευράς των πωλητών.

Ο Γ.Δ. ελάχιστα λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης κινείται σε ένα εύρος 27 μονάδων (μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 3.424,11, χαμηλό στις 3.397,54 μονάδες), μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ, από τα οποία 4,1 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές καθώς έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια της Εθνικής στα 31,42 ευρώ και 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, ο μόνος ο οποίος κατορθώνει και κινείται με σχετικά αξιοσημείωτα κέρδη είναι ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Απλώς θετικό πρόσημο για MIG και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αμετάβλητες κινούνται οι μετοχές των MPB και ΔΕΗ.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, ακόμη μεγαλύτερες για Intralot και Βιοχάλκο, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

Προχωρώντας στο "κατακόκκινο" τραπεζικό ταμπλό, που "πράσινη εξαίρεση" αποτελεί μόνο ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται Τ.Τ., Πειραιώς, Eurobank και Αγροτική, ενώ με σχετικά μικρότερες οι Alpha Bank, Εθνική και Κύπρου.

Πολύ χειρότερη η εικόνα στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό με τα 2/3 των μετοχών να έχουν από μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - καθοδικών τίτλων διαμορφώνεται στο 1 προς 1,5.

Στους λίγους τίτλους που παρουσιάζουν σχετική κινητικότητα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Καρδασιλάρης, Νηρέας και Info-Quest, με συνεχείς εναλλαγές πρόσημου η Betanet, με αρνητικό πρόσημο Δίας ΑΕΕΧ, Σιδενόρ, Alapis, Eurobank Properties, Βιοτερ, Μαΐλης, Ελληνικά Καλώδια, Επίλεκτος και Sprider και με σχετικά με θετικές διαθέσεις Lavipharm, Μηχανική, Imperio και Centric.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι ο Γ.Δ. να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 3.396 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v