Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολυμπιακές ρευστοποιήσεις στο Χ.Α.

Το -4,09% των τραπεζών δεν συνάδει με τζίρο 197 εκ., δείχνοντας απόλυτη έλλειψη αγοραστών. Εντυπωσιακή η συναλλακτική απαξίωση. 146 τίτλοι με όγκο έως 2.000 τεμάχια. Τι εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σε συνεδρίαση – επίδειξη ισχύος εξελίχθηκε η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσε το προσυνεδριακό σχόλιο που ανέφερε ότι στην παρούσα φάση οι πωλητές έχουν και τα «χαρτιά» και τα λεφτά και την ψυχολογία.

Τα αποτελέσματα της MBIA προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές αλλά με αφορμή τα αποτελέσματα της Fannie Mae που ακολούθησαν οι πωλητές πάτησαν γκάζι και μάλιστα στη Σοφοκλέους η πτώση ανέβασε εντυπωσιακά στροφές μετά τις 15:44, έχοντας πάλι σαν πρώτη επιλογή των επιθετικών πωλήσεων τον τραπεζικό κλάδο.

Εξάλλου το -4,09% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών όσον αφορά τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι εβδομαδιαίες απώλειες του εν λόγω δείκτη έφτασαν το 2,5% και φτάνουν το 34,35% από την αρχή του έτους.

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, με τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, οι εβδομαδιαίες απώλειες φτάνουν στο 1,3% και αυτές από την αρχή του χρόνου στο 35,62%.

Ήταν μία συνεδρίαση κάκιστη από κάθε πλευράς και απόψεως, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση και πολύ περισσότερο τους τίτλους του 20άρη για πολλοστή συνεδρίαση να παραμένουν στο έλεος των εισαγόμενων εντολών, ενώ η άθλια εικόνα όσον αφορά στην συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τι να πει κανείς για μία αγορά που μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης (μη συμπεριλαμβανομένων των δημοπρασιών) 47 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 99 δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Και μετά από αυτά τι μπορεί να περιμένει όταν η επόμενη εβδομάδα έχει μόλις τέσσερις συνεδριάσεις και ουσιαστικά μπαίνουμε στο «pick» των θερινών διακοπών.

Τεχνικά κάθε πρόβλεψη παραμένει επισφαλής, αφού η μεταβλητότητα δηλώνει παρούσα σε κάθε συνεδρίαση και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την αλλαγή σε πρόσημα και διαθέσεις όχι μόνο την επόμενη ημέρα αλλά ακόμα και μέσα στην ίδια την συνεδρίαση (αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κόντρα στις προβλέψεις η Wall Street ξεκίνησε ανοδικά και μάλιστα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη).

Όσον αφορά στον δικό μας 20άρη, με απόλυτα «κρεμασμένη» εικόνα κάθε κίνηση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1.870 μονάδων μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα επιτρέπεται να εκληφθεί. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1.838-1.850 και 1.870 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 1.804-1.797, 1.784, 1.770 και 1.745 μονάδες.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους με θετικό πρόσημο μόνον ο ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων και ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, κλεισίματα με απώλειες για όλα τα γούστα.

Έτσι, απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για Intralot, Alpha Bank και Eurobank, των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για την Εθνική, των τριών ποσοστιαίων μονάδων για MPB, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο, και των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου και MIG.

Με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Motor Oil και ΟΤΕ, και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με αγοραστές και αυτό είναι το μόνο θετικό.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.321,14 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3.334,12 μονάδες, με απώλειες 2,71%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία πλησίασε τα 197 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 9,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την τελική μικτή αξία συναλλαγών, τρανή απόδειξη της έλλειψης αγοραστών ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Ασφαλώς και δεν χρειάζεται σχόλια η τελική εικόνα, με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 11,11%.

----------------------

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την έξοδο από την συσσώρευση ξεπερνώντας τις 3.500 μονάδες. Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν λογική και εντός των ορίων μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών η οποία ωστόσο ξέφυγε από τον έλεγχο των αγοραστών. Μοιραία ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί έως την περιοχή των 3.360 μονάδων δοκιμάζοντας τις αντοχές του κινητού μέσου των 30 ημερών σε ένα re-test που συνηθίζει να κάνει η Ελληνική αγορά σε κάθε διάσπαση.

Οι επόμενες συνεδριάσεις δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα αφού είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν ειδήσεις ή εγχώρια γεγονότα που θα μεταβάλλουν δραματικά την εικόνα της αγοράς. Η συσσώρευση έχει τον πρώτο λόγο και η συσχέτιση με την διεθνή τάση θα παραμείνει ο νούμερο ένα παράγοντας διαμόρφωσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρική κερδοφορία θα ξαναμπεί στο προσκήνιο καθώς και το περιεχόμενο της κυβερνητικής ομιλίας στην ΔΕΘ που αφορά την οικονομία και την φορολογία. Ειδικά για το θέμα της φορολογίας η ευαισθησία των εμπλεκομένων είναι ικανή να οδηγήσει σε αρνητική αυτονόμηση της Ελληνικής αγοράς καθώς τα περιθώρια ανοχών είναι πολύ περιορισμένα».

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.334,12 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,30%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 35,62%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,64%, ο Mid 40 σημείωσε ΠΤΏΣΗ 1,46%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,28% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (5,21%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (2,20%), των Ασφαλειών (2,07%) και των Τηλεπικοινωνιών (1,78%)

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,68%), των Πρώτων Υλών (-5,61%), του Εμπορίου (-2,62%) και των Τραπεζών (-2,50%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Νεώριο (30,10%), Info-Quest (23,08%), Μάρακ (12,68%), Ιμπέριο (10,42%), Νίκας (10,20%), Lavipharm (9,94%), Nexans (9,75%), Κλουκίνας – Λάππας (9,22%), Νάκας (8,85%) και Vivere (8,84%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Betanet (-32%), Ελβιεμέκ (-23,71%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 -21,51%), Κλωνατέξ (-16,13%), Πραξιτέλειο (-15,38%), Σιδενόρ (-13,56%), Κλωνατέξ (Π -13,33%), Βιοτέρ (-13,04%), Πετρόπουλος (-12,77%) και Μαξίμ Περτσινίδης (-12,50%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v