Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχονται οι αναλυτές το εξάμηνο των ΕΛΠΕ

Την ηλεκτροπαραγωγή, λοιπές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με διύλιση αλλά και τις τιμές του πετρελαίου επισημαίνουν οι αναλυτές  ως τους παράγοντες που οδήγησαν στα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των ΕΛΠΕ.  

Πώς υποδέχονται οι αναλυτές το εξάμηνο των ΕΛΠΕ
Θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά την κερδοφορία χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου των ΕΛΠΕ η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Αυγούστου. Ο οίκος που διατηρεί την τιμή-στόχο των 9 ευρώ και τη σύσταση "neutral" κρίνει τις δραστηριότητες που αφορούν στην ενέργεια "ισχυρές" και αυτές που αφορούν στα πετροχημικά "αδύναμες".

Ισχυρά χαρακτηρίζει η HSBC τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος για το β΄ τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Η διύλιση κατά την HSBC ξεχώρισε, εμφανίζοντας τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ικανοποιημένη από τις ισχυρότερες του αναμενομένου επιδόσεις των δραστηριοτήτων διύλισης των ΕΛΠΕ δηλώνει και η Marfin Analysis, η οποία ωστόσο σημειώνει ότι δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες και τις αποδόσεις των προϊόντων.

Όπως επισημαίνει, ο ηλεκτρισμός και η ΔΕΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις, υποστηρίζοντας την κερδοφορία και την αποτίμηση του ομίλου.

Παρά τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις, όμως, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι δεν αναμένει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας στα περιθώρια διύλισης, τα οποία μέχρι στιγμής το γ΄ τρίμηνο είναι χαμηλότερα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.

Η Marfin Analysis διατηρεί τη σύσταση "accumulate" για την μετοχή των ΕΛΠΕ.

Η Proton Bank κάνει λόγο για βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, ενώ αναφέρει πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν ανάλογα των προσδοκιών της αγοράς.

Υπό αναθεώρηση θέτει, από την πλευρά της, τη σύσταση για τα ΕΛΠΕ η Εθνική - Π&Κ, η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της εταιρίας ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεών της.

Όπως επισημαίνει, η κερδοφορία του β΄ τριμήνου ήταν βελτιωμένη έναντι του α΄ τριμήνου λόγω του θετικού αποτελέσματος από τις αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου και των σημαντικών κερδών στα αποθέματα στην περίοδο, στις βελτιωμένες αποδόσεις των προϊόντων διύλισης, στην ισχυρή επίδοση της μονάδας παραγωγής ενέργειας, ενώ και οι περισσότερες δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη διύλιση ανακοίνωσαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και να δραστηριοποιούνται σε ένα δυσμενές παγκόσμιο κλίμα όσον αφορά στη διύλιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v