Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδισμένοι και χαμένοι στο ριμπάουντ του ΧΑ

Με κέρδη που έφτασαν έως το 13,7% από τα χαμηλά έκλεισε το ριμπάουντ της αγοράς έως τα υψηλά των 3.525 μονάδων στις 24 Ιουλίου. Οι πρωταγωνιστές και αυτοί που έχασαν το "τρένο" της ανάκαμψης.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Κερδισμένοι και χαμένοι στο ριμπάουντ του ΧΑ
* Ο αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές που κατέγραψαν τα σημαντικότερα κέρδη και τις υψηλότερες απώλειες στο ΧΑ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με κέρδη που έφτασαν έως και τις 425 μονάδες ή 13,7% από τα χαμηλά του Γενικού Δείκτη (από τις 3.100 μονάδες στις 16 Ιουλίου) έκλεισε το ριμπάουντ της αγοράς έως τα υψηλά των 3.525 μονάδων ενδοσυνεδριακά στις 24 Ιουλίου, αν και τελικά τα κέρδη στο τέλος του μήνα περιορίστηκαν στο 7% και τις 3.378 μονάδες στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, η αντίδραση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δημιούργησε εντυπωσιακές μεταβολές σε επιμέρους τίτλους, ενώ τα κέρδη ενός μεγάλου αριθμού μετοχών στη Σοφοκλέους ξεπέρασαν το 15%. Στον αντίποδα, αρκετές σημείωσαν απώλειες άνω του 5% παρά το θετικό κλίμα.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη θετική αύρα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα κέρδη της σε επίπεδο δείκτη να προσεγγίζουν το 4,5%, έναντι 9% σχεδόν για τον δείκτη-βαρόμετρο FTSE/ASE-20.

Ταυτόχρονα, ακόμα μικρότερα είναι τα κέρδη για τη μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς η απόδοση του δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 διαμορφώθηκε σε 3,4%.

Συνολικά 35 συν μία εταιρείες κινήθηκαν με απόδοση της τάξεως του 15%, δηλαδή με διπλάσια κέρδη σε σχέση με τον βασικό δείκτη της αγοράς, ενώ 207 εταιρείες κινήθηκαν έστω και με οριακά θετικά κέρδη και οι μισές σχεδόν απ’ αυτές ξεπέρασαν το Γενικό Δείκτη. Οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος του χρονικού διαστήματος.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και οι μεγάλοι χαμένοι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αφού 25 τίτλοι κατέγραψαν πτώση ανώτερη ή ίση του 5%.

Πρώτες μετοχές σε απόδοση στο ταμπλό ήταν η Κλωνατέξ και η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία με κέρδη 244% και 220%, αφού από τα 0,09 ευρώ και 0,05 ευρώ αντίστοιχα, οι δύο τίτλοι διαμορφώθηκαν την 1η Αυγούστου στο 0,31 και 0,16 ευρώ.

Για τις δύο μετοχές, η αύξηση της τιμής δεν οφείλεται σε κάποιο νέο θετικό παράγοντα που έκανε την εμφάνισή του, πέραν του ότι ολοκληρώθηκαν θετικά οι συνομιλίες με τις τράπεζες για τη λήψη δανείου, εγγυημένου από το ελληνικό δημόσιο.

Στην τρίτη θέση των αποδόσεων βρίσκεται ο τίτλος της Μεσοχωρίτης με κίνηση από το 0,20 ευρώ στο 0,29 ευρώ και με κέρδη 45%. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εταιρεία προέρχεται από μια δύσκολη χρονιά το 2007 και ακόμα δεν φαίνεται κάτι, αφού το πρώτο τρίμηνο του έτους κινήθηκε χειρότερα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Στην επόμενη θέση των αποδόσεων βρίσκεται ακόμα μία μετοχή του κατασκευαστικού κλάδου, αυτή της ΔΙΕΚΑΤ. Και σε αυτήν την περίπτωση, το πρώτο τρίμηνο εμφανίζεται έντονα αρνητικό και με σαφή επιδείνωση σε σχέση με το 2007.

Ωστόσο, υπήρχαν και εταιρείες με σημαντικά κέρδη που δικαιολογούν πλήρως το θετικό ριμπάουντ. Ανάμεσα σε αυτές είναι η F.G. Europe με κέρδη της τάξεως του 21% από το 1,98 ευρώ στο 2,40 ευρώ ανά μετοχή. Η διοίκηση, μετά τα κέρδη-ρεκόρ του α’ εξαμήνου, εμφανίζεται αισιόδοξη και για το δεύτερο μισό.

Με μεγάλα κέρδη εμφανίζεται και η Εθνική Τράπεζα, η τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στα 30,50 ευρώ από 25,30 ευρώ τη 16η Ιουλίου. Θετικές είναι οι ειδήσεις για το δεύτερο τρίμηνο της τράπεζας, ενώ η ίδια παρά τις όποιες αναταράξεις, διατηρεί τους στόχους του business plan της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό των 52 εβδομάδων είναι τα 24,88 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η EFG Eurobank επίσης σημείωσε αξιόλογα κέρδη 17,13% από τα 13,54 ευρώ στα 15,86 ευρώ την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, παρότι δεν ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ήταν ικανοποιητικά, ενώ και το νέο guidance, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.

Ψηλά στη λίστα με τους «κερδισμένους» βρίσκονται και άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ATEbank, η Intralot, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το κοινό του Τιτάνα.

Στον αντίποδα, το μεγάλο ριμπάουντ έφερε και μερικούς χαμένους, οι οποίοι στη διάρκεια της ανοδικής ορμής βρήκαν... ευκαιρία για να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της ΝΕΛ από τα χαμηλά του Ιουλίου έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 16%, αφού από το 0,49 ευρώ έχει διολισθήσει στο 0,41 ευρώ ανά μετοχή. Έπειτα από την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, τα τελευταία νέα της εταιρείας αναφέρουν την αλλαγή της χρήσης μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 5,9 εκατ. από την πρόσφατη αύξηση υπέρ της μείωσης των δανείων της αλλά και της κεφαλαιουχικής ενίσχυσης της θυγατρικής εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι των εταιρειών Interfish και Multirama. Για την πρώτη από τις δύο εταιρείες, ο όγκος συναλλαγών είναι ελάχιστος, ενώ για την έτερη, οι αρνητικές αποδόσεις από την αρχή του έτους και η «κατρακύλα» της τιμής κάτω από τα 4 ευρώ θα πρέπει να προβληματίσει, αφού η εξαγορά του 19,4% από εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη έχουν λάβει χώρα στα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου σημείωσε ζημίες της τάξεως του 14% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ επίσης οι απώλειες είναι άνω του 50% από την αρχή του έτους. Η υποβάθμιση σε «διακράτηση» από «αγορά» από τον οίκο Citigroup με την ταυτόχρονη μείωση της τιμής- στόχου στα 3,2 ευρώ από 4,7 ευρώ προγενέστερα μπορεί να δικαιολογεί την πορεία του τίτλου στο ταμπλό. Παράλληλα, τα κέρδη της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο είναι σημαντικά μειωμένα.

Ψηλά στις θέσεις των απωλειών βρίσκονται και οι μετοχές του ΟΤΕ, της Motor Oil, της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αλλά και της ΔΕΗ, από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πρωτιά του ΟΤΕ στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με -7,53% όταν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο +9% μπορεί να οφείλεται στη μείωση θέσεων που έλαβε χώρα από ξένα χαρτοφυλάκια.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές που κατέγραψαν τα σημαντικότερα κέρδη και τις υψηλότερες απώλειες στο ΧΑ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v