Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές κλίμα ευνοεί το θετικό πρόσημο

Η εικόνα των διεθνών αγορών υπαγορεύει θετική αλλαγή προσήμου στο Χ.Α. Εκ νέου όλα τα φώτα στις τράπεζες, μετά τα δραματικά... γεγονότα της Παρασκευής. Στα υπόψη η έλλειψη ειδήσεων, καθώς εισερχόμαστε στο peak των διακοπών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το διεθνές κλίμα υπαγορεύει εκ νέου εναλλαγή πρoσήμου. Με τα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη της Wall Street αλλά και τα εξίσου σημαντικά κέρδη των ασιατικών χρηματιστηρίων, τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (των οποίων τα futures προϊδεάζουν για θετικό άνοιγμα) όσο και η Σοφοκλέους δείχνουν αναγκασμένα να ακολουθήσουν τη διαμορφούμενη τάση.

Στα συν για τις αγορές η υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλά 5μήνου έναντι του δολαρίου.

Και πάλι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά το "γενναίο" -4,09% της Παρασκευής, και το οποίο μάλιστα δεν συνοδεύτηκε και από ιδιαίτερα υψηλούς τζίρους, καλείται σήμερα να δώσει αντίδραση, αγνώστου έντασης και διάρκειας.

Το μίγμα ειδήσεων παραμένει φτωχό και επειδή ουσιαστικά μέχρι τις 26 τρέχοντος δεν αναμένονται αποτελέσματα από τις εταιρίες των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, η εξάρτηση του Χ.Α. από τα διεθνή χρηματιστήρια θα παραμείνει έντονη.

Από την άλλη, η παραδοσιακή εποχικότητα και η είσοδος στο peak των θερινών διακοπών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε προσπάθεια έστω και μερικής αφύπνισης της αγοράς, τουλάχιστον όσο αυτή χρειάζεται για να χαρακτηριστεί πειστική.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι στην πτώση της Παρασκευής προηγήθηκε άνοιγμα short θέσεων και ακολούθησαν "εισαγόμενοι πυροβολισμοί" στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, που συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν στο "ασανσέρ του τρόμου".

Δυστυχώς, στην παρούσα φάση έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι άλλοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για την τάση στο Χ.Α. και βέβαια έχουν όλα τα όπλα προκειμένου να αποτυπώνουν τις σκέψεις στο ταμπλό.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το μόνο βέβαιο παραμένει η αβεβαιότητα, καλείται εκ νέου ο Γ.Δ. να βγει από το εύρος των  3.300 - 3.450 μονάδων, έχοντας ως κυριότερους αντιπάλους τους πιθανολογούμενους χαμηλούς τζίρους αλλά και την επιδεικτική αδιαφορία που εμφανίζεται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Είναι δεδομένο ότι οι επόμενες συνεδριάσεις δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα και δύσκολα θα δημιουργηθεί τάση στην αγορά τέτοια που να μεταβάλει δραματικά τη μέχρι στιγμή διαμορφούμενη εικόνα.

Τεχνικά οποιαδήποτε κίνηση δεν θα δώσει κλείσιμο για τον Γ.Δ. υψηλότερα των 3.450 μονάδων μόνο ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα επιτρέπεται να εκλαμβάνεται, έστω και αν το κλείσιμο το βράδυ της Παρασκευής του S&P 500 υψηλότερα των 1.290 μονάδων μπορεί να θεωρηθεί πρώτο σήμα αγοράς για τα διεθνή χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v