Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση ελατηρίου μετά το colpo grosso;

Την Παρασκευή το Χ.Α. πήρε μετάλλιο στις καταδύσεις, ενώ σήμερα φαντάζει πρώτο φαβορί για το χρυσό στο άλμα. Το colpo grosso των brokers, τα επιχειρήματα και τα περιθώρια αντίδρασης με τη λογική του ελατηρίου.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Αντίδραση ελατηρίου μετά το colpo grosso;
Πρώτο φαβορί για χρυσό στο άλμα εμφανίζεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την πρωτιά στις… καταδύσεις που εξασφάλισε μεσούσης της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την περασμένη Παρασκευή.

Καταγράφοντας απώλειες 2,71%, λίγο πριν πυροδοτηθούν στη Wall Street  -προεκλογικά;- πυροτεχνήματα ανόδου, λόγω της νέας πτώσης του πετρελαίου και της ανόδου του δολαρίου έναντι του ευρώ, το Χ.Α. έθεσε τις προϋποθέσεις για να αντιδράσει σήμερα, σύμφωνα με διαχειριστές, με τη λογική ελατηρίου.

Τι όμως προκάλεσε την ελεύθερη πτώση-μυστήριο της περασμένης Παρασκευής; Γιατί οι τραπεζικοί τίτλοι δέχτηκαν τόσο μεγάλες πιέσεις, ενώ οι απώλειες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ήταν σαφώς χαμηλότερες;

Η συνεδρίαση της Παρασκευής άνοιξε με πωλήσεις από δύο - τρεις ξένους στον τίτλο της Πειραιώς, οι οποίες αποτελούσαν κατ' ουσίαν "ουρά" των πωλήσεων της Πέμπτης, και γρήγορα επεκτάθηκαν και στον τίτλο της EFG Eurobank.

Αφορμή, σύμφωνα με χρηματιστές, που εκτελούν εντολές για λογαριασμό ξένων, οι εξελίξεις στη Ρωσία. Η σύγκρουση ρωσικών και γεωργιανών στρατευμάτων στη νότια Οσετία, οι κορόνες εθνικοποιήσεων από πλευράς της ρωσικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί με κολοσσούς όπως η BP συμβάσεις στον τομέα της ενέργειας και η πτώση του πετρελαίου αύξησαν τον γεωπολιτικό και τον επενδυτικό κίνδυνο για επενδύσεις στη Ρωσία.

Οι αυστριακές και οι ελληνικές τράπεζες, διαθέτοντας -μικρή- έκθεση στη Ρωσία και στις συνδεδεμένες γειτονικές οικονομίες (π.χ. Ουκρανία) βρέθηκαν στο επίκεντρο μικρών ρευστοποιήσεων από πλευράς ξένων, οι οποίες χαρακτηρίζονταν το πρωί της Παρασκευής αμελητέες και χωρίς συνέχεια από πλευράς εγχώριων ΑΧΕ.

Ενώ, όμως, το Χρηματιστήριο της Βιέννης έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με απώλειες 0,82%, στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 2,71%, με το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων να δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Γιατί η πτώση της Παρασκευής εξασφαλίζει αντίδραση ελατηρίου

Γιατί στην Αθήνα έβρεξε περισσότερες πωλήσεις από τη Βιέννη; Η εύκολη απάντηση έγκειται στο ότι σε μια ρηχή αγορά βρέθηκαν περισσότεροι πρόθυμοι να χαζέψουν με την τελετή έναρξης. Και εν μέρει ισχύει, στον βαθμό που καθυστέρησαν οι χρηματιστές να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε στο ταμπλό, την ώρα της απευθείας μετάδοσης.

Η πραγματικότητα όμως είναι πιο απλή. Η ανάγκη να βγει τζίρος έφερε τις πωλήσεις. Αφού διαπιστωμένα οι τραπεζικοί τίτλοι δεν μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα, οι όγκοι θα έβγαιναν, όπως και συνέβη, από την πλευρά των πωλητών.

Οι brokers πρόσθεσαν στη ρωσική ανησυχία ολίγη ελληνική. Τα δημοσιεύματα για κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων στην ελληνική αγορά, τον Ιούνιο, έγιναν γνωστά στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει προβληματισμός για την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών στο γ΄ τρίμηνο. Οι brokers είχαν χτυπήσει διάνα.

Οι πωλήσεις στους τίτλους της Τράπεζας Πειραιώς και της EFG Eurobank διευρύνθηκαν καθώς πρόκειται για δύο ελληνικές τράπεζες με τους επιθετικότερους ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες στο β΄ τρίμηνο εμφάνισαν μείωση των χορηγήσεων σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008.

Η ελεύθερη πτώση τους προκάλεσε εν συνεχεία πωλήσεις για λόγους συγκρισιμότητας και στους τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν η πλειονότητα της αγοράς απολάμβανε όση ομορφιά μπορεί να εμπεριέχει η επίδειξη πειθαρχίας και σύντονης κίνησης 2008 τυμπανιστών, οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση καθώς ελάχιστοι παρακολουθούσαν το ταμπλό.

Οι τιμές υποχώρησαν σε ιδιαίτερα θελκτικά επίπεδα (Εθνική έως τα 30,04 ευρώ, Πειραιώς έως τα 17,30 ευρώ, EFG μέχρι τα 14,94 ευρώ, Alpha έως τα 17,54 ευρώ, ΟΤΕ μέχρι τα 13,52 ευρώ, ΜPB έως τα 4,58 ευρώ), τηλέφωνα χτύπησαν και βγήκαν εντολές αγοράς που αντίκρισαν τους πωλητές.

Μέσα σε μερικές ώρες είχε βγει δουλειά και κυρίως είχε εξασφαλιστεί νέα δουλειά για την τρέχουσα εβδομάδα. Κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας βγήκε μεγάλος ξένος αγοραστής στον τίτλο της Πειραιώς -μέσω τραπεζικής ΑΧΕ - και μεμονωμένες αγορές στις υπόλοιπες τράπεζες.

Εξασφαλισμένος αναμένεται ο τζίρος και για τη σημερινή συνεδρίαση με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τράπεζες, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει τόσο που να μπορούν, σύμφωνα με διαχειριστές, να εξασφαλίσουν σήμερα στο Χ.Α. και ανοδική υπερβολή της τάξης του 4% - 5% για τον Γενικό Δείκτη.

Άλλωστε, λίγο μετά το κλείσιμο του Χ.Α. το πάρτι στη Wall Street ξεκινούσε χάρη στη νέα βουτιά του πετρελαίου και στην άνοδο του δολαρίου. Ο S&P διέσπασε ανοδικά την αντίσταση των 1.290 μονάδων (έκλεισε στις 1.296,32 μονάδες), δίνοντας σήμα ανόδου.

Αν κρατήσει πειστικά τα επίπεδα των 1.290 μ., τότε το σήμα θα γίνει πειστικό, σύμφωνα με αναλυτές, ανανεώνοντας τη δυναμική του έως τις 1.340 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v