Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το ντεμί είναι ντεμοντέ

Όσοι είχαν αμφιβολία για το πώς βλέπουν τη Σοφοκλέους αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στη συνεδρίαση της Παρασκευής για να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

Σοφοκλέους: Το ντεμί είναι ντεμοντέ
Πολλοί ίσως ισχυριστούν ότι δεν αρκεί μία συνεδρίαση για να βγουν συμπεράσματα για κάποια αγορά και ασφαλώς έχουν δίκιο.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοφοκλέους αποκλίνει από τις ώριμες χρηματιστηριακές αγορές και συγκλίνει με τις αναδυόμενες.

Τη μέρα κατά την οποία γινόταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στη "φωλιά του πουλιού" στο Πεκίνο, οι ανεπτυγμένες αγορές της δυτικής Ευρώπης κατέγραφαν κέρδη.

Όμως, οι αναδυόμενες της ανατολικής Ευρώπης έχαναν πάνω από 4%, ενώ η αγορά της Κίνας 1,7% όσο περίπου και η αντίστοιχη της Τουρκίας.

Σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς, οι απώλειες της Σοφοκλέους ξεπερνούν το 33% έναντι 19%, και πλέον, του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI - Europe και περισσότερο από 26% για τις αναδυόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Ασφαλώς, οι απώλειες στη Σοφοκλέους τόσο την Παρασκευή που έφτασαν το 4% όσο και από την αρχή της χρονιάς θα ήταν λιγότερες αν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες ήταν μικρότερης κλίμακας.

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποιο άλλο νέο, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πίεση στις τραπεζικές μετοχές την Παρασκευή, είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι αυτή οφείλεται σε άλλη αιτία.

Κι αν δεν πρόκειται για τεχνικό λόγο, π.χ. για εντολές πωλήσεων που συνδέονται με κάποια παράγωγα προϊόντα -κάτι μάλλον απίθανο τέτοια εποχή-, η επόμενη εξήγηση είναι η προφανέστερη.

Η υποχώρηση των αγορών της ανατολικής Ευρώπης συμπαρέσυρε τις ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία το Χρηματιστήριο Αθηνών προς τα κάτω λόγω της αυξανόμενης παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ασφαλώς δεν θα είναι η τελευταία όσο η εξάρτηση των κερδών των ελληνικών ομίλων από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και από τις άλλες αγορές αυξάνεται.

Βέβαια αρκετοί ξένοι δεν θεωρούν ότι η Σοφοκλέους είναι 100% αναδυόμενη αγορά.

Απλώς πιστεύουν πως είναι κάτι ανάμεσα, δηλαδή ντεμί.

Όμως, σε εποχές όπως η σημερινή, όπου η απέχθεια προς το ρίσκο σκιάζει τα πάντα, το να είσαι ντεμί είναι ντεμοντέ.

Η Σοφοκλέους, λοιπόν, πληρώνει το γεγονός ότι αρκετοί τη θεωρούν ντεμί αγορά κατά τον ίδιο τρόπο που επωφελούνταν από αυτή όσο τα αναπτυξιακά στόρι είχαν πέραση.

Υπο αυτή την έννοια, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι, αφού όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να αυξηθεί η επιθυμία των ξένων χαρτοφυλακίων για αγορές μετοχών που υπόσχονται ανάπτυξη.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v