Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική απαξίωση στη Σοφοκλέους

Εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές και αποκαρδιωτική εικόνα, αφού έπειτα από 4 ώρες 77 τίτλοι δεν έχουν κάνει πράξη και άλλοι 126 δεν ξεπερνούν τα 2.000 τεμάχια. Alpha, ETE, ΜΙG, Μυτιληναίος διατηρούν το Δείκτη σε θετικό πρόσημο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αγοραστές μπορεί να βρίσκονται σε λιμάνια ή σε εθνικές οδούς, πάντως σίγουρα δεν είναι στο ταμπλό.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 62 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 8,7 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 200.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,10 ευρώ, 400.000 τεμάχια της ΜΡΒ στα 4,53 ευρώ και 100.000 τεμάχια της Εθνικής στα 30,63 ευρώ.

Ακόμη χειρότερη η εικόνα στη μεσαία και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που αποτρέπει ακόμη και τη σκέψη τοποθέτησης τουλάχιστον σε όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

77 μετοχές με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 126 που μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια δημιουργούν εικόνα τουλάχιστον αποστροφής και στέλνουν μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα ακόμη και στις μετοχές του 20άρη είναι σημαντικά καλύτερη. Έτσι, ο όγκος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 14.000 τεμάχια, χαμηλότερα από 8.500 κομμάτια οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για τη Motor Oil, λίγο παραπάνω από 30.000 κομμάτια για Βιοχάλκο, Ελλ. Πετρέλαια και Intralot, κάτω από 25.000 κομμάτια οι συναλλαγές στον Τιτάνα, ενώ λίγο περισσότερο από 40.000 κομμάτια έχει διακινήσει η Ελλάκτωρ και 50.000 κομμάτια ο Μυτιληναίος.

Καθίσταται σαφές ότι σε μια τέτοια αγορά η επικινδυνότητα και η μεταβλητότητα είναι εξαιρετικά υψηλές, αφού εντολές σχετικού ειδικού βάρους μπορούν να αναστρέψουν άρδην το σκηνικό.

Η σταδιακή απονεύρωση του ενδιαφέροντος έχει δημιουργήσει περαιτέρω κόκκινους τίτλους στις μετοχές του FTSE, αφού πλην της Eurobank κινούνται πλέον με αρνητικό πρόσημο MPB και Πειραιώς, όπως επίσης ΟΠΑΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με μεγάλες απώλειες η Βιοχάλκο, ενώ για σήμερα το μενού των πωλητών φαίνεται να έχει ΟΤΕ.

Έτσι, οι μόνοι δεικτοβαρείς τίτλοι, στους οποίους οφείλεται η διατήρηση του Δείκτη σε θετικό πρόσημο, είναι οι Alpha Bank (+3,41%), Εθνική (+1,26%), MIG (+1,88%) και Μυτιληναίος (+2,40%).

Αν διατηρηθεί αυτή η εικόνα και για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ακόμα και αν ο Δείκτης μείνει σε θετικό πρόσημο, μάλλον θα πυκνώσουν οι τάξεις των απογοητευμένων, από αυτούς που θα έχουν την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση μέχρι τέλους.

Παραμένει τεχνικά ζητούμενο για τον FTSE το κλείσιμο υψηλότερα των 1.870 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v