Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χαμηλός τζίρος βλάπτει σοβαρά το... ΧΑ

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και την διαφαινόμενη ανακωχή πωλήσεων σε αρκετούς τραπεζικούς τίτλους ο Δείκτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ιδιαίτερα πιέστηκαν προς το τέλος ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MPB και πετρέλαια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Παρά τα σημαντικά κέρδη της Παρασκευής στην Wall Street και την θετική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που έστω και επιφυλακτικά κινήθηκε με θετικό πρόσημο, η Σοφοκλέους αρκέστηκε σε ένα έντονα ανοδικό ξεκίνημα και κατέληξε να κλείνει πλησιέστατα στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο.

Οι χαμηλές συναλλαγές και η ανακωχή πωλήσεων σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους δεν κατόρθωσαν να δώσουν έστω και θετικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω την ψυχολογία όσον είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Τεχνικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα retest του Γενικού Δείκτη, που συνεχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με το κάτω όριο του εύρους 3.330-3.450.

Με κυριότερο χαρακτηριστικό τους χαμηλούς τζίρους και την περιορισμένη ροή ειδήσεων οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα μάλλον ήπιου βηματισμού (αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας).

Από τους θετικούς δεικτοβαρείς τίτλους, τέσσερις ουσιαστικά ήταν αυτοί που προσπάθησαν να διατηρήσουν έστω και ανεπιτυχώς το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Αξίζει λοιπόν να αναφερθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές είχαν σαφώς χαμηλότερο όγκο συναλλαγών από την πτωτική συνεδρίαση της Παρασκευής, κάτι που αφήνει περιθώρια σκέψης για ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο για ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Έτσι, η Alpha Bank έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4,89%, διακινώντας 555.284 τεμάχια, όταν στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής είχε κλείσει με απώλειες 5,58% ενώ άλλαξαν χέρια 859.567 τεμάχια.

Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 0,99% και στο χαμηλό ημέρας γυρίζοντας 731,283 τεμάχια, όταν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε κλείσει με απώλειες 4,25% και με ημερήσιο όγκο συναλλαγών 1.316.004 τεμάχια.

Η MIG έκλεισε με κέρδη 0,94% και αυτή στο χαμηλό ημέρας με όγκο 619943 τεμάχια, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει με απώλειες 2,29% και όγκο 1.932.473 τεμάχια.

Τέλος, ο Μυτιληναίος έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας με κέρδη 3,47% και όγκο 117.738 τεμάχια, όταν την Παρασκευή είχε κλείσει με απώλειες 3,6% και συνολικό όγκο συναλλαγών 169.093 τεμάχια.

Όμως δεν έφτασε το γεγονός ότι MIG και Εθνική έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, αφού έστω και έτσι έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Για να κλείσει λοιπόν ο δείκτης πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας έπρεπε να επιστρατευθούν και «εφεδρείες».

Έτσι, στην χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση έκλεισαν ΟΤΕ (-4,66%), ΟΠΑΠ (-2,42%), Ελληνικά Πετρέλαια (-2,58%) και MPB (-2,61%).

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Motor Oil, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Coca Cola. Αντίθετα, απλά θετικό πρόσημο για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά φτάνοντας μέχρι τις 3.382,93 μονάδες (+1,46%), όμως από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μάλλον επιφυλακτική άνοδο οι αγοραστές φάνηκαν να το ξανασκέπτονται, η διολίσθηση με παράλληλη διάβρωση των αρχικών κερδών συνεχίστηκε, στις 16:30 ο Δείκτης βρέθηκε με οριακά θετικό πρόσημο στις 3.335,08 μονάδες, για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν πλησιέστατα στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.327,91 μονάδες, με απώλειες 0,19%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 140 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσοι απέχουν της αγοράς φαίνεται ότι ουσιαστικά δεν χάνουν κάτι, τουλάχιστον όσο δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από πλευράς αξίας συναλλαγών.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση προβλημάτισε περαιτέρω όχι μόνο τους πρωινούς αισιόδοξους αλλά και όσους ασχολούνται με την διαγραμματική απεικόνιση.

Έτσι, ο FTSE που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, έχει σαν επόμενες στηρίξεις τη ζώνη 1.804-1.797 και τις 1.784 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στις 1.838 και 1.857 μονάδες. Παρά ταύτα οτιδήποτε κλείσιμο χαμηλότερα των 1.870 μονάδων μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα επιτρέπεται να εκληφθεί.

Καμία σχέση με την αρχική η τελική εικόνα, με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες από 4% έως 10%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v