Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τις χορηγήσεις

Προβληματισμό δημιουργεί μεταξύ των ξένων επενδυτών η διαρροή στοιχείων από την ΤτΕ για την πορεία των χορηγήσεων των τραπεζών τον Ιούνιο, που προκάλεσαν λανθασμένες εντυπώσεις στο Χ.Α. Τι έδειξαν EFG - Πειραιώς στο Q2.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τις χορηγήσεις
Προβληματισμό έχει δημιουργήσει μεταξύ των ξένων επενδυτών η διαρροή στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των χορηγήσεων των εμπορικών τραπεζών τον περασμένο Ιούνιο, καθώς αποτυπώνει κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τρέχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια στη διάρκεια ενός μήνα, που αποτελεί από τους πιο δυνατούς παραδοσιακά για τις χορηγήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στεγαστικών σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο 12,4% στο τέλος του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης έναντι 19,5% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι διαρροές -εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- αποτυπώνουν ένα απότομο φρενάρισμα στον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων. Τραπεζικοί αναλυτές διατυπώνουν την απορία τους για μια τέτοια εξέλιξη και σημειώνουν ότι πιθανώς τα προσωρινά στοιχεία για τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο και για τα συνολικά στοιχεία εξαμήνου 2008 δεν συμπεριλαμβάνουν τις τιτλοποιήσεις.

Αν συμπεριληφθούν και οι τιτλοποιήσεις, τότε τα στεγαστικά έτρεξαν, σύμφωνα με τους ίδιους, με ρυθμό αύξησης πάνω από 17,5%, επίδοση σαφώς χαμηλότερη από αυτή του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου (19,5%), που όμως αποτυπώνει μια φυσιολογική κόπωση.

Ο Ιούνιος μαζί με τον Δεκέμβριο αποτελούν παραδοσιακά τους δύο πλέον ισχυρούς μήνες για τις χορηγήσεις, σημειώνουν οι ίδιοι, και μια κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους στο 12,5%, αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει προβληματισμό για την πορεία των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα αλλά και για την οικονομική κατάσταση γενικότερα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, αν συνυπολογιστούν στα στοιχεία του Ιουνίου και οι τιτλοποιήσεις, τότε οι χορηγήσεις αυξήθηκαν τον παραπάνω μήνα κατά 17,8% και οι εντυπώσεις για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων διαφοροποιούνται.

Η τάση επιβράδυνσης του ρυθμού χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα έχει γίνει ορατή από τις αρχές του έτους. Τάση, όμως, περίπου αναμενόμενη. Φέτος τον Μάρτιο οι τράπεζες χορήγησαν 827 εκατ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια έναντι 1,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2007. Μικρότερη ήταν η πτώση, χρόνο με τον χρόνο, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι η επιβράδυνση του ρυθμού χορηγήσεων τρίμηνο με τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς οι τράπεζες χορήγησαν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια. τον Απρίλιο και τον Μάιο χορήγησαν 1,3 δισ. ευρώ. Κατάφερε ο Ιούνιος να αντιστρέψει την κατάσταση;

Από τις μέχρι τώρα επιδόσεις β΄ τριμήνου των τραπεζών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεν προκύπτει αισιοδοξία. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων της EFG Eurobank στο β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς σημείωσαν πτώση κατά 52% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Μικρότερη υποχώρηση κατά 26% εμφανίζουν τρίμηνο με τρίμηνο οι χορηγήσεις στεγαστικών της Πειραιώς.

Πέραν της υποχώρησης του ρυθμού ανόδου στα στεγαστικά, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισαν τρίμηνο με τρίμηνο κάμψη και στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων. Στη μεν ΕFG Eurobank οι νέες χορηγήσεις ήταν στο β΄ τρίμηνο χαμηλότερες κατά 49% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, στη δε Πειραιώς κατά 24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v