Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χρωστάει» ανοδική αντίδραση

Η Σοφοκλέους «χρωστάει» μία αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, για να μειώσει την ψαλίδα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εικόνα παραμένει κακή, ενώ δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από πλευράς τζίρου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αγορά «χρωστάει» μία ανοδική κίνηση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως προς απογοήτευση όσων έχουν την υπομονή και παρακολουθούν ακόμη τα δρώμενα στη Σοφοκλέους, συνεχίζει να κινείται μεταξύ αδιάφορου και απογοήτευσης.

Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν πλούσιες επιλογές και έτσι η ανακωχή πωλήσεων που παρατηρήθηκε σε αρκετούς δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, συνοδεύτηκε από μπαράζ πυροβολισμών σε άλλες μετοχές του 20άρη, όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η έλλειψη αγοραστών ακόμη και σε μετοχές του FTSE δυσκολεύει το έργο όσων θέλουν να ρευστοποιούν θέσεις και επιμηκύνει την ταλαιπωρία της αγοράς.

Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η Σοφοκλέους, πλέον, να υποαποδίδει εμφανώς έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και να έχει επιστρέψει στο κάτω εύρος του γνωστού εδώ και πολλές συνεδριάσεις καναλιού 3.300-3.450.

Η εικόνα παραμένει, τουλάχιστον, αποτρεπτική και πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι διαφορετικό αφού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση 42 τίτλοι ολοκλήρωσαν με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 157 δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια. Δηλαδή όσοι παραμένουν, επιδεικτικά εκτός αγοράς, έχουν μπροστά τους ένα ταμπλό δύο ταχυτήτων όπου στον 20άρη διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις οι εισαγόμενες εντολές, στο, δε, υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό επικρατεί η απόλυτη συναλλαγματική απαξίωση.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου (τουλάχιστον όσοι συνεχίζουν να βρίσκονται στα γραφεία, αφού οι περισσότερες ΑΧΕ λειτουργούν με «προσωπικό ασφαλείας»), επισημαίνουν ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό από πλευράς τζίρου, και ότι δυστυχώς στην παρούσα φάση το ΧΑ αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα της πολιτικής ζωής αλλά και τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Αντίθετα στις διεθνείς αγορές η συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου δίνει «καύσιμα» συγκρατημένες αισιοδοξίας και μάλιστα αν η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρήσει κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι (κάτι που είχε επισημάνει η στήλη πολύ νωρίτερα), δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις sell-off που θα φέρουν το «μαύρο χρυσό» προς τα 94-93 δολάρια ανά βαρέλι.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη σήμα επανεπιβίβασης παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 3.400 μονάδων, ενώ οποιαδήποτε κίνηση που θα εκτονωθεί χαμηλότερα μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα επιτρέπεται να εκλαμβάνεται.

Τέλος, όσον αφορά τον τίτλο του ΟΤΕ ο οποίος απεδείχθη χθες ως ο αρνητικότερος πρωταγωνιστής και ο οποίος έκλεισε όχι μόνο στο χαμηλό ημέρας (με τις βοήθειες και των δημοπρασιών) αλλά και σε χαμηλό 46 μηνών. Τελευταία τεχνική στήριξη για τον τίτλο του Οργανισμού τα 12,84 ευρώ, πριν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v