Μετοχές: Προειδοποιητικό σημάδι από το μέλλον!

Η άνοδος των μετοχών, όπως άλλωστε και η πτώση, έρχεται ξαφνικά. Όμως, πάντοτε υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια κι απ' ό,τι φαίνεται αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβαίνει σήμερα.

Μετοχές: Προειδοποιητικό σημάδι από το μέλλον!
Αν οι αναλυτές, fund managers και άλλοι που συμμετέχουν στις αγορές ρωτούνταν τον Μάιο η τον Ιούνιο του 2007 σχετικά με το πότε βλέπουν να έρχεται η επόμενη μεγάλη πτωτική χρηματιστηριακή αγορά, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν έστω το 10% από αυτούς θα προέβλεπε ότι το bear market θα ξεκινούσε σε λίγες εβδομάδες.

Είναι φυσικό, αφού καθίσταται πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες μέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή;

Όλα δείχνουν ότι από την ελληνική οικονομία μέχρι τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και ορισμένες ασιατικές οικονομίες, όλες διολισθαίνουν σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ή βρίσκονται στα κατώφλι της ύφεσης.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 3,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 3,6% τον πρώτο τρίμηνο. Είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η διολίσθηση θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα.

Με δεδομένο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων εξαρτώνται από τις πωλήσεις, που είναι συνάρτηση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμού ανάπτυξης, είναι εύλογο να αναμένονται χαμηλότερα κέρδη ή και ζημίες σε κάποιες περιπτώσεις τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, τρίμηνα.

Όμως, οι αγορές προεξοφλούν τη μελλοντική πορεία των εταιρικών κερδών, το οποίο αποδεικνύεται από τη μεγάλη πτώση από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι σήμερα.

Η Ιστορία δείχνει επίσης κάτι άλλο.

Το επόμενο ράλι ξεκινά όταν τα κέρδη των εταιριών πιάσουν πάτο, όταν δηλαδή υποχωρήσουν 30% - 40%, κατά μέσο όρο, από το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν πριν ξεκινήσει η πτώση.

Επειδή είναι μάλλον απίθανο να δούμε τα εταιρικά κέρδη να πέφτουν στο ναδίρ σχετικά σύντομα, π.χ. το γ΄ τρίμηνο, θα ήταν έκπληξη αν το επόμενο χρηματιστηριακό ράλι ξεκινούσε το ίδιο διάστημα.

Υπάρχει όμως μια νέα παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη:

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, του χρυσού και άλλων εμπορευμάτων, αφού δεν φαίνεται να μπορούν να επανέλθουν στα ιστορικά υψηλά τους.

Η πτώση επιβεβαιώνει από τη μια πλευρά την αναμενόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ως γνωστόν, η μείωση του πληθωρισμού βοηθά τόσο στη μείωση των επιτοκίων όσο και στη δημιουργία καλύτερων οικονομικών συνθηκών για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, η σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ευνοεί υψηλότερες αποτιμήσεις για τις επιχειρήσεις.

Όμως, ήδη οι μετοχές έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους για να προεξοφλήσουν χαμηλότερα κέρδη, οδηγώντας τους πολλαπλασιαστές κερδών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπό αυτή την έννοια, η πτώση του πληθωρισμού που φέρνει η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, μαζί με την αποδυνάμωση της ζήτησης, μπορεί να έχει δύο ερμηνείες:

Είτε δημιουργεί περιθώρια ανόδου για τις μετοχές , είτε τοποθετεί ένα δίχτυ προστασίας από κάτω τους.

Στη Morgan Stanley εκτιμούν ότι η μείωση του πληθωρισμού κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα προσθέτει 2,5 μονάδες στο Ρ/Ε.

Άλλοι επενδυτικοί οίκοι δίνουν άλλα μεγέθη.

Όποιος κι αν έχει δίκιο, το σίγουρο είναι ότι η διαφαινόμενη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο 12μηνο μπορεί να περιορίσει τη μέση χρονική διάρκεια της πτωτικής χρηματιστηριακής αγοράς και να την προφυλάξει από χειρότερες καταστάσεις.

Αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τις αγορές, αν και όλα θα κριθούν στην πράξη.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v