Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για dual listing ξένων

Όλα είναι έτοιμα από πλευράς χρηματιστηρίου για να υποδεχτεί είτε πρωτογενώς αλλοδαπές εταιρίες είτε δευτερογενώς αλλοδαπές ή ημεδαπές επιχειρήσεις, αλλά και έτερα χρηματιστηριακά προϊόντα.

ΧΑ: Έτοιμο το πλαίσιο για dual listing ξένων
Όλα είναι έτοιμα από πλευράς χρηματιστηρίου για να υποδεχτεί είτε πρωτογενώς ξένες εταιρίες είτε δευτερογενώς ξένες επιχειρήσεις ή του εσωτερικού αλλά και έτερα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Οι υπηρεσίες του Χ.Α. έλυσαν τα ζητήματα που ήταν αγκάθι στην υλοποίηση των παραπάνω διαδικασιών και πλέον η ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα δώσει το πράσινο φως στην εισαγωγή εταιριών αυτών των περιπτώσεων.

Ο τρόπος καταχώρισης και εκκαθάρισης αποτελούσαν ίσως το μέγιστο θέμα που έπρεπε να ξεπεραστεί και αυτό επιτεύχθηκε με συγκεκριμένες αλλαγές στον κανονισμό ΣΑΤ.

Η καταχώριση και εκκαθάριση θα γίνονται πλέον είτε με τη συνεργασία της ΕΧΑΕ με ξένα αποθετήρια είτε με τη συνδρομή θεματοφυλάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας Link Up Markets, την οποία απαρτίζουν επτά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά πέραν της συμμετοχής της σε αυτή θα μπορεί να επιλέγει σύναψη συμφωνιών με ένα μόνο ξένο αποθετήριο ή να ορίζει κάποιο ξένο τραπεζικό ίδρυμα ως θεματοφύλακα.

Η παρακολούθηση τίτλων που θα είναι εγγεγραμμένοι ταυτόχρονα στο ΣΑΤ και σε ξένο μητρώο θα γίνεται είτε με διαπραγμάτευση των ίδιων μετοχών και στις δύο αγορές, υπό την ευθύνη και εποπτεία του θεματοφύλακα, είτε με την έκδοση πιστοποιητικών, είτε με ακινητοποίηση των τίτλων και στις δύο αγορές και με ηλεκτρονική παρακολούθηση αυτών.

Οι παραπάνω αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο για το συνεγγυητικό κεφάλαιο, το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v