Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θέλει να δώσει αντίδραση, αλλά μπορεί;

Ανοδικά κινείται η Σοφοκλέους με τους δεικτοβαρείς τίτλους να δείχνουν το δρόμο, ενορμονιζόμενοι και με τη βελτίωση της τάσης στις ευρωαγορές. Περιορισμένοι και σήμερα οι τζίροι.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Σοφοκλέους προσπάθησε να δώσει ετεροχρονισμένη ανοδική αντίδραση, όμως και αυτό δεν δείχνει ιδιαίτερα εύκολο, καθώς λείπουν οι βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης, πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, κινείται με θετικό πρόσημο, και μάλιστα έφτασε μέχρι τις 3.346,01 μονάδες (+0,54%), όμως γρήγορα γύρισε σε χαμηλότερα επίπεδα, με την εικόνα των μετοχών του 20άρη να παραμένει μικτή.

Έτσι, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ, απλώς θετικό πρόσημο έχουμε για τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, MPB και MIG και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, μεγάλες απώλειες για Motor Oil, Τιτάνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς και μέχρι στιγμής αρνητικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Intralot, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Alpha Bank και Αγροτική.

Μόνο ενθουσιασμό δεν μπορούν να προκαλέσουν οι μέχρι στιγμής συναλλαγές, καθώς ο τίτλος του Τιτάνα δεν ξεπερνά σε όγκο τα 4.500 τεμάχια, κάτω από 8.000 τεμάχια οι συναλλαγές στη Motor Oil, λίγο πάνω από 11.000 η Βιοχάλκο και η Ελλάκτωρ, πέρασαν τις 15.000 κομμάτια τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις 11.000 ο Μυτιληναίος, τις 17.000 η Intralot, τις 7.500 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις 20.000 τεμάχια η Αγροτική Τράπεζα.

Με αυτά τα δεδομένα, ασφαλώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας εκτός 20άρη, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 1.

Αν και η Σοφοκλέους σήμερα δείχνει ότι χρειάζεται και θέλει το θετικό πρόσημο για τον Δείκτη, αυτή η εικόνα του ταμπλό (αν συνεχιστεί μέχρι τέλους) δύσκολα θα πείσει έστω και έναν επενδυτή να επανακάμψει στο Χ.Α.

Επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι η Σοφοκλέους έχει κατέβει από το άρμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και έχει την υποχρέωση να δώσει αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v