Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Η Νέα Ευρώπη και οι ελληνικές τράπεζες

Επιλογή-κλειδί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες χαρακτηρίζει η UBS την Τράπεζα Πειραιώς. Οι τιμές στόχοι και τα Ρ/Ε για έξι ελληνικές τράπεζες. Πως επηρεάζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Νέα Ευρώπη.

UBS: Η Νέα Ευρώπη και οι ελληνικές τράπεζες
Επιλογή-κλειδί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες χαρακτηρίζει η UBS την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας πως η Νέα Ευρώπη θα αποτελέσει γι’ αυτήν κλειδί ανάπτυξης περισσότερο από ότι για τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ο διεθνής οίκος, στην έκθεσή του για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές (14/8), διατηρεί την σύσταση «buy» για την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την EFG Eurobank.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 26 ευρώ ανά μετοχή, που υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου 45,9% από τα τρέχοντα επίπεδα, με την μετοχή να διαπραγματεύεται 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 7,6 φορές αυτά του 2009, σε επίπεδο Ρ/Ε.

Για την Εθνική Τράπεζα δίνεται τιμή-στόχος 39 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 27,9% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ το Ρ/Ε διαμορφώνεται στο 10,6 για την τρέχουσα χρήση και στο 8,6 για το 2009.

Η τιμή-στόχος για την Eurobank διατηρείται στα 22 ευρώ ανά μετοχή (περιθώριο ανόδου 47,1% από τα τρέχοντα επίπεδα), με το Ρ/Ε για το 2008 να διαμορφώνεται στο 8,9 και στο 7,4 για το 2009.

«Ουδέτερη» σύσταση διατηρεί η UBS για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 21,9 ευρώ (περιθώριο ανόδου 18,6% από τα τρέχοντα επίπεδα) και για την Marfin Popular Bank, με τιμή-στόχο τα 5,10 ευρώ (περιθώριο ανόδου 13,8%). Για την μεν πρώτη το Ρ/Ε του 2008 διαμορφώνεται στο 9,5 και στο 8,8 για το 2009, ενώ η μετοχή της ΜΡΒ διαπραγματεύεται 8,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 7 φορές αυτά του 2009.

Τέλος, ο διεθνής οίκος διατηρεί την σύσταση “sell” για την Αγροτική Τράπεζα, για την οποία δίνει τιμή-στόχο 2 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας περιθώριο πτώσης της τάξης του 18,4% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με την UBS, η μετοχή της ΑΤΕ διαπραγματεύεται 14,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 12,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της επόμενης χρήσης.

Η UBS αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα πάγια ενεργητικά των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έως το 2010 αναμένεται να ανέλθουν στο 34% των συνολικών παγίων έναντι του 103% το 2006.

Ο διεθνής οίκος αναμένει, στο διάστημα 2007 έως 2010, η οργανική ανάπτυξη από την περιοχή να είναι της τάξης των 125 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιμά ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην ελληνική εγχώρια αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της περιοχής η UBS αναφέρει πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, για τις ελληνικές αποτελεί «πρόκληση». Η εγχώρια πίεση στα spreads πιθανότατα θα σημάνει τη μεταφορά μέρους της κερδοφορίας από την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρεται.

Πλέον, τονίζει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες μετακινούν το ενδιαφέρον τους και στις καταθέσεις των αναδυόμενων αγορών σε μία προσπάθεια να μειώσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις στην περιοχή, αλλά και να θέσουν «ταβάνι» στον καταθετικό ανταγωνισμό στην εγχώρια (ελληνική) αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v