Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το «κόκκινο» επιστρέφει;

Πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα χθες το βράδυ στη Wall Street και ανησυχίες μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Ιαπωνία. Σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει το άνοιγμα του Χ.Α. σε χαμηλότερα επίπεδα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μέταλλα αλλά και εμπορεύματα, αργά και σταθερά εισέρχονται σε bear market και οι αγορές καλούνται να δείξουν αν θα υπάρξει μεταφορά κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις μετοχές ή θα προτιμηθεί το ασφαλέστερο καταφύγιο των ομολόγων.

Πάντως σήμερα, για τη Σοφοκλέους τουλάχιστον, το άνοιγμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού το «κόκκινο» επέστρεψε στα διεθνή χρηματιστήρια. Έτσι, αφού κτυπήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας χθες το βράδυ στη Wall Street, ακολούθησε σήμερα το πρωί η ανακοίνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Ιαπωνία, το οποίο κινήθηκε -2,4% σε ετήσια βάση, επαναφέροντας τις ανησυχίες για ύφεση και σε αρνητικό πρόσημο τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ χαμηλότερο άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Για όσους ασχολούνται με τις διεθνείς αγορές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15.30 οι λιανικές πωλήσεις Ιουλίου στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο η σημερινή συνεδρίαση, καθώς από σήμερα αίρεται η απαγόρευση short selling σε 19 τίτλους του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους που καλείται να δείξει αν η προσπάθεια που ξεκίνησε χθες του κλεισίματος της ψαλίδας θα έχει συνέχεια, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης τα πράγματα φαίνονται μάλλον δύσκολα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σχετική διάθεση αύξησης του τζίρου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανή να αντιμετωπίσει την προσφορά που θα έβγαινε σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ ήταν εξαιρετικά επικεντρωμένη σε ελάχιστες μετοχές.

Δυστυχώς το Χ.Α. δεν κατόρθωσε να εξαργυρώσει την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου και έχασε momentum. Με δεδομένη τη χαμηλή τάση αυτονόμησης, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος, το "κάτω" θα αρχίσει να δείχνει ευκολότερο του "πάνω", ενώ, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις υπέρ-δανεισμένες εταιρείες, αφού έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Τέλος, όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, ασφαλώς τις χειρότερες εντυπώσεις απεκόμισε χθες ο τίτλος της ΕΧΑΕ, ο οποίος με εξαιρετικά υψηλές συναλλαγές (613.134 τεμάχια), έκλεισε με απώλειες 3,51% σε χαμηλά 32 μηνών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη συνεχίζει την αγορά ιδίων μετοχών που έχουν φθάσει στα 2.022.127 τεμάχια ή το 2,87% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v