Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές (και όχι μόνο)...καταδύσεις στο ΧΑ

Οι πωλητές όχι μόνο δεν έχουν πάει διακοπές, αλλά είναι και ακριβείς στο ραντεβού τους, ενώ προκαλεί προβληματισμό η καθοδική διάσπαση 20ήμερης συσσώρευσης. Χαμηλό 44 μηνών για τον ΟΤΕ.

  • του Θάναση Σταυρόπουλου
Κατ΄ αρχήν καθοδική διάσπαση παρατεταμένης συσσώρευσης που δημιουργεί τεχνικό προβληματισμό, αν δεν δίνει σήμα πώλησης.

Και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι πωλητές όχι μόνο δεν έχουν πάει διακοπές, αλλά είναι και απόλυτα ακριβείς στο ραντεβού τους. Έτσι λίγο μετά τις 14.45 οι επιθετικές πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους εντάθηκαν και το τελικό -2,73% για τον Τραπεζικό δείκτη ήλθε μάλλον εύκολα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και χαμηλότερα.

Βέβαια μία συνεδρίαση είναι πάντα μειωμένου ενδιαφέροντος αν δεν εμπεριέχει και κάποια έκπληξη και αυτή ήλθε και σήμερα από τον καταταλαιπωρημένο τίτλο του ΟΤΕ (-3,01%) που όχι μόνο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αλλά και σε χαμηλά 44 μηνών (!). Από κοντά και σε ρόλο αρνητικού “μπαλαντέρ” και η μετοχή της ΔΕΗ (-2,74% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Κομβικού ενδιαφέροντος το βραδινό κλείσιμο της Wall Street που θα δείξει αν οι “short sellers” αναλαμβάνουν και πάλι πρωτοβουλίες, καθώς από σήμερα δεν υφίσταται η απαγόρευση από την SEC που απαιτούσε τον εκ των προτέρων δανεισμό των μετοχών για πωλήσεις “short” σε 19 τίτλους του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Προβληματισμός και από την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου στις ΗΠΑ που υποχώρησαν κατά 0,1% για πρώτη φορά στους τελευταίους πέντε μήνες (οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν υποχώρηση 0,4%).

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετά από 20 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 16/7 “ξαναείδε” κλείσιμο χαμηλότερα των 3330 μονάδων και αυτό μόνο σαν θετικό σημάδι δεν μπορεί να εκληφθεί.

Το Χ.Α. έχασε το momentum της ανοδικής αντίδρασης των διεθνών Αγορών και αν το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα επιβαρυνθεί και πάλι, το επόμενο πτωτικό κύμα θα ξεκινήσει από χαμηλότερα των ξένων Αγορών επίπεδα.

“Καμπανάκι” και από τον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε λίγο ψηλότερα από την τελευταία στήριξη των 4700 μονάδων που αν διασπαστεί καθοδικά ξαναπροβάλει το “δέος” της ζώνης 4500 – 4450.

Κακή η εικόνα και για τον FTSE, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 1786-84 και 1770 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 1770 μονάδων ανοίγει ολισθηρό δρόμο προς τις 1745 μονάδες.

Λίγοι οι θετικοί πρωταγωνιστές από τον FTSE, όπως Ελ. Πετρέλαια (+3,11%), Motor Oil (+1,57%) και θετική μεταβολή για Τιτάνα και Αγροτική (έκλεισε στο υψηλό ημέρας).

Αντίθετα και πλην των ΔΕΗ και ΟΤΕ, στις πρώτες θέσεις των απωλειών οι Alpha Bank (-5,54%), MPB (-3,65%), Ελλάκτωρ (-4,11%) και Κύπρου (-3,85%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν Εθνική και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG, αρνητικό πρόσημο για Μυτιληναίο, Πειραιώς και Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 15.48 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 3279,43 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 3287,93 μονάδες με απώλειες 1,71%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 160 εκατ. από τα οποία τα 8,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών και 17 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 9,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v