Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Η "ακτινογραφία" της φετινής πτώσης!

Έντονη πτώση σημειώνει φέτος το ΧΑΚ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 39% από την αρχή του έτους. Πώς κινήθηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι και τα blue chips. Οι ελκυστικοί δείκτες και οι πιθανοί κίνδυνοι.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: Η ακτινογραφία της φετινής πτώσης!
Πώς κινήθηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι και τα blue chips της τοπικής αγοράς – Οι ελκυστικοί δείκτες και οι πιθανοί κίνδυνοι.

Έντονη πτώση σημείωσε φέτος το κυπριακό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να καταγράφει απώλειες 39% από την αρχή του έτους, έως και τις 11 Αυγούστου.

Μετά και τη μεγάλη φετινή υποχώρηση των τιμών των μετοχών, πολλές είναι οι εισηγμένες στο ΧΑΚ με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως αποτιμήσεις κάτω από τη λογιστική τους αξία, μονοψήφια P/E (ακόμη και αν συνεκτιμηθεί κάποια αναμενόμενη μείωση κερδών στα φετινά αποτελέσματα) και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Μειονέκτημα, βέβαια, του ΧΑΚ είναι ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει και φέτος να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (βασιζόμενη στους ισχυρούς ρυθμούς ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης), όταν μάλιστα δεν υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να φανεί πόσο θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και μετά, καθώς έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα στην αγορά ακινήτων και ιδίως στη ζήτηση που προέρχεται από το εξωτερικό.

Τραπεζοκεντρική πτώση

Η πτώση του Γενικού Δείκτη είναι σαφώς εντονότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ώριμων χρηματιστηριακών αγορών και σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τον σημαντικότερο κλάδο του κυπριακού χρηματιστηρίου, τον τραπεζικό.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Marfin Popular Bank έχει καταγράψει απώλειες της τάξεως του 50%, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελληνική Τράπεζα έχει υποχωρήσει κατά 47,6% και η Τράπεζα Κύπρου κατά 31,9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι κυπριακές τράπεζες συγκαταλέγονται σε εκείνες που μόνο έμμεσα επηρεάζονται από την κρίση των subprime loans, ενώ δραστηριοποιούνται σε μία τοπική αγορά που συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανόδου στις χορηγήσεις αλλά και στις καταθέσεις (international banking).

Επίσης, και οι τρεις μεγάλες τράπεζες συντονίζουν την εντονότερη παρουσία τους σε πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως η ρωσική και η ουκρανική. Με βάση τις προβλέψεις για τα κέρδη των αναλυτών για το 2008, οι δείκτες P/E των τριών συγκροτημάτων είναι μονοψήφιοι και οι μερισματικές αποδόσεις υψηλές.

Τις μικρότερες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είχε η μετοχή της Universal Bank και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό τους σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μάλλον σαν καραμπόλα των εξελίξεων στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοιας.

Οι απώλειες των μετοχών της Λαϊκής Επενδυτικής και της Sharelink FS οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γενικότερη υποχώρηση του ΧΑΚ.

Η Tsokkos Hotels (-41,7% για τη μετοχή από την αρχή του έτους) είναι ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στην Κύπρο, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στην αγορά του real estate. Το 2008 δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Κύπρο, ενώ οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ακινήτων έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τη Μεγαλόνησο.

Απώλειες της τάξης του 17% για τη μετοχή της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού από την αρχή του έτους έως και τις 11 Αυγούστου. Η ζήτηση στον κλάδο παραμένει ισχυρή και η υποχώρηση των κερδών στο πρώτο φετινό εξάμηνο οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής (καύσιμα κ.λπ.) καθώς η εισηγμένη δεν προχώρησε σε αύξηση τιμολογίων, τηρώντας σχετική δέσμευση που είχε δώσει από πέρυσι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (αύξηση κύκλου εργασιών στα 67,2 εκατ. ευρώ και υποχώρηση καθαρών κερδών από τα 8,6 εκατ. ευρώ στα 7,36 εκατ. ευρώ).

Περιορισμένες οι απώλειες (-18,6%) και για την εταιρία πληροφορικής Logicom, η οποία επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τις προσπάθειες διεθνοποίησης των εργασιών της, βελτιώνοντας συνεχώς την κερδοφορία της. Η Logicom έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο με κύκλο εργασιών 196,3 εκατ. ευρώ και με καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ έναντι 3,86 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μικρές απώλειες (7,6%) είχαμε και για τη μετοχή της Muskita (διέλαση αλουμινίου), η οποία διαθέτει μονάδες παραγωγής στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σθεναρή άμυνα του τίτλου αποδίδεται στους ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες που ήδη διέθετε η μετοχή και στο ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει το περυσινό επίπεδο των κερδών του (κύκλος εργασιών 34,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,1 εκατ. από 5,98 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Πτώση κατά 14% σημείωσε η μετοχή του ομίλου Λούη, ο οποίος υλοποιεί πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και κατά καιρούς δέχεται προτάσεις για προσέλκυση στρατηγικού εταίρου.
 Για φέτος, ο όμιλος περιμένει βελτιωμένη κερδοφορία, πλην όμως αυτό -λόγω εποχικότητας- αναμένεται να φανεί κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Τέλος, χωρίς απώλειες από την αρχή του έτους διαπραγματεύεται η εταιρία Ζορπάς, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και στη λιανική αγορά ειδών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v