Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Πιθανότητες για τεχνική αντίδραση

Η Εμπορική επισημαίνει στην τεχνική ανάλυση για τον ΓΔ ότι δεν αναμένει σημαντική διαφοροποίηση στην εικόνα της αγοράς για την τρέχουσα εβδομάδα. Το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες.

Εμπορική: Πιθανότητες για τεχνική αντίδραση
Η Εμπορική Τράπεζα, στην τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη, επισημαίνει ότι δεν αναμένει σημαντική διαφοροποίηση στην εικόνα της αγοράς για την τρέχουσα εβδομάδα.

Υποτονικό κλίμα και χαμηλοί τζίροι λογικά θα διατηρηθούν, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών θεωρούμε ότι θα επικεντρωθεί εκ νέου στην εικόνα των ξένων αγορών, καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία αναμένεται και πάλι περιορισμένη.

Πιστεύει ότι έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες σωρρευτικών απωλειών της τάξης του 3% για τον Γενικό Δείκτη το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες, με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί και τους γεωπολιτικούς κινδύνους να φθίνουν μετά τις ανακοινώσεις για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

Ααναλυτικότερα, απώλειες της τάξης του 1,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε κλείνοντας στις 3.298,12 μονάδες.

Υποαπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη εμφάνισε τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 20), που υποχώρησε κατά 1,40%, όσο και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/Χ.Α. 40), ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,26%. Σε χαμηλά επίπεδα η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, που εξαιρουμένων των πακέτων διαμορφώθηκε σε 137,2 εκατ. ευρώ, έναντι 195,5 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναμενόταν, υποτονικό κλίμα και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, που  σύμφωνα με την ανάλυση της Εμπορικής δεν ενδείκνυται για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 145 μονάδων, συσσωρεύοντας ουσιαστικά τιμές εν απουσία εξελίξεων και με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους κυρίως στην εικόνα των ξένων αγορών, οι οποίες όμως επίσης δεν επεφύλαξαν σημαντικές συγκινήσεις.

Φτωχή η ειδησεογραφία στη διάρκεια της εβδομάδας.

Στον πολύ σημαντικό για την Ιntralot (-5,4%) διαγωνισμό για τη λειτουργία του τουρκικού Στοιχήματος Iddaa κατατέθηκαν τελικά τρεις προσφορές, από τις κοινοπραξίες Inteltek (κατά 55% Turkcell και κατά 45% Intralot), Lottomatica - Dogan Media Group - SNAI και Ladbrokes - Esas Holding.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν έχει ανακοινωθεί. Επίσης, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "Α" και τη βραχυπρόθεσμη "FI" για τη Eurobank EFG (-0,08%), επαναδιατυπώνοντας την προοπτική (outlook) για την τράπεζα σε σταθερή.

Τέλος, η Frigoglass (+8,5%) ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 5/9, όπου καλείται να εγκρίνει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ποσού 0,90 ευρώ/μετοχή, με τη διοίκηση να ανακοινώνει ότι προσανατολίζεται να προτείνει και τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,60 ευρώ/μετοχή.

Καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά για τον Μυτιληναίο (+5,3%) και τη Μέτκα (+5,1%), πιθανόν στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και για την Alapis (+4,7%), έπειτα από δημοσιεύματα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τριών εξαγορών στα Bαλκάνια, οι οποίες αναμένεται ότι θα προσθέσουν 150 εκατ. ευρώ περίπου στον κύκλο εργασιών του ομίλου.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες, χωρίς ειδησεογραφία, για τον ΔΟΛ (-9,4%), την ΕΧΑΕ (-8,6%), τη Marfin Popular Bank (-8,3%) και το Ιατρικό Αθηνών (-7,1%).

Οι ξένες αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και στην ενίσχυση του δολαρίου. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 0,1% και του 1,6%. Στην Ευρώπη, με αρνητικό πρόσημο τελείωσαν την εβδομάδα οι κυριότεροι δείκτες, με τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,9%, τον FTSE 100 κατά 0,6% και τον DAX 30 κατά 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v