Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παιχνίδι τακτικής" μεταξύ 3.300-3.350 μονάδων

Στο εύρος των 3.300-3.350 μονάδων "ταλαιπωρείται" το ΧΑ, με την απόδοση του ΓΔ όμως να είναι καλύτερη από του DAX. Θετικά Τρ. Κύπρου, ΟΤΕ, 3Ε. Σημαντικές απώλειες για την ΕΤΕ που δοκιμάζεται χαμηλότερα των 29,9 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε περίπου 70 - 75 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι εμφανείς συναλλαγές (μέσω του συστήματος του Χ.Α.), με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει το εύρος των 3.300 - 3.360 μονάδων. Με ακραία μέχρι τώρα σημεία το χαμηλό των 3.303 μονάδων και το υψηλό των 3.350 μονάδων.

Λογική διακύμανση εάν συνεκτιμήσουμε πως στον εμφανή τζίρο υπολογίζεται καθημερινά και άλλο ένα 50% που περνά απευθείας μεταξύ των συναλλασσόμενων στο πλαίσιο της MiFID.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με αναφορά του Ν.Σ. από τη στήλη του "ΙΝ&OUT" στη συνεδρίαση στις 14/8 ο… επίσημος τζίρος έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές μέσω OTC πράξεων τα 75 εκατ. ευρώ.

Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση κυρίως του FTSE-20 (από τα χαμηλά των 1.804 μονάδων) επιτεύχθηκε έπειτα από συντονισμένες αγορές που πραγματοποιήθηκαν αρχικά στη μετοχή της Κύπρου, στη συνέχεια του ΟΤΕ, της αλλά και της Marfin Investment Group και λιγότερο σε Ελλέκτωρ, Μυτιληναίο και Τιτάν.

Παράλληλα, ψαλιδίστηκε η αρνητική απόκλιση για τη ΔΕΗ (όπου το… μάζεμα συνεχίζεται).

Αντιθέτως, η τεχνική εικόνα της Εθνικής χαλάει, καθώς οι αγοραστές κατεβαίνουν χαμηλότερα των 29,8 - 29,9 ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί μέχρι και 2,1%, προς τα 29,78 ευρώ.

Εκ των πραγμάτων, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής και κατ' επέκταση του FTSE-20.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα έλεγε κάποιος πως παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής, καθώς οι μεν πωλητές δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να εκβιάσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές, οι δε αγοραστές δεν έχουν λόγο να ανεβάσουν τον πήχη αισθητά ψηλότερα.

Μοιάζει περισσότερο με… βολική διακύμανση, όπου ορισμένοι συνεχίζουν μεθοδικά να ενισχύουν τη θέση τους. Εμφανέστερη είναι αυτή η τακτική στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (κοντά στα 9,96 ευρώ), στην ΕΧΑΕ (πέριξ των 7,3 ευρώ), στην Ελλέκτωρ λίγο χαμηλότερα των 7 ευρώ (άλλωστε και η εταιρία προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών) αλλά και στη μετοχή της Motor Oil (λίγο χαμηλότερα των 13 ευρώ).

Πρακτικά, η διαγραμματική απεικόνιση ορισμένων μετοχών παραπέμπει σε χωρίς βιασύνες εναλλαγή θέσεων μεταξύ παικτών κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Κάτι τέτοιο παρατηρείται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στα 9,3 ευρώ), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέχεια της αντίδρασης για τη Sprider προς τα 2,3 - 2,4 ευρώ, για τη ΣΙΔΕΝΟΡ προς τα 8,7 ευρώ, για τη Μηχανική στα 3,1 - 3,2 ευρώ και η προσπάθεια της Altec να πιάσει και πάλι το 0,90 - 1,00 ευρώ.

Συγκριτικά, την ίδια ώρα το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν χειρότερο, με τον Dax να υποχωρεί μέχρι 1,3% και τα συμβόλαια να παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα για τον Dow κατά 0,3% περίπου όσο και για τον S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v