Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες

Άμεση η αναμενόμενη και δικαιολογημένη προσπάθεια επιβεβαίωσης των πρώτων στηρίξεων για ΓΔ και FTSE 20. Χαμηλό -πιθανή βάση- τα 29,7 ευρώ για την ΕΤΕ, ελπίδες σε MIG, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, κέρδη για Κύπρου και ΣΙΔΕΝΟΡ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η αντίδραση της αγοράς με την πρώτη ώρα να κυλά προς επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Λιγότερες οι συναλλαγές (άρα η προσφορά) συγκριτικά με χθες, καθώς ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε, μάλλον ελεγχόμενα, προς την περιοχή των 3.300 μονάδων.

Αρχή με πτωτικό κενό μεταξύ των 3.355 - 3.315 μονάδων και με το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης να εκδηλώνεται στη μετοχή της Εθνικής.

Τιμές χαμηλότερες των 30 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ, με τους εν δυνάμει αγοραστές να τοποθετούν λίγο χαμηλότερα προς τα 29,7 τις πρώτες εντολές. Μέχρι στιγμής… ήρεμη δείχνει η κατάσταση για τη μετοχή της Εθνικής στην αγορά συμβολαίων, με φυσιολογική ροή θέσεων σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Η εκδήλωση της προσφοράς και η προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων σχεδόν συνολική για τις μετοχές του FΤSE 20, που λογικά θα δοκιμάσει εκ νέου τις 1.800 μονάδες. Για να δούμε πόσες αντοχές υπάρχουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών και σε ποιες μετοχές θα πέσει το βάρος της αντιστάθμισης...

Προσώρας η ΔΕΗ, με… πλούσιες θέσεις στα παράγωγα, μπορεί να παράσχει σε κάποιον βαθμό τη στήριξη που χρειάζεται ο 20άρης, με τους αγοραστές να κινούνται μέχρι και 0,6% χαμηλότερα, προς τα 18,38 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει την πρώτη ώρα και η μετοχή του ΟΠΑΠ (στα 24,38 με μείον 0,8%) με τη Citi να παίζει το "χαρτί" του οργανισμού.

Ο αμερικανικός οίκος συνιστά αγορά μετοχών του ΟΠΑΠ και οι αναλυτές εκτιμούν πως "το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου EURO 2008 συνεισέφερε 200 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της εισηγμένης".

Επιπρόσθετα, η Citi σημειώνει πως η μετοχή έχασε το 10% που είχε κερδίσει πριν από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου με το που έγιναν γνωστά τα μεγέθη του οργανισμού. Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα στις 26 του τρέχοντος με το δεύτερο τρίμηνο να είναι το τρίτο συνεχόμενο κατά το οποίο τα καθαρά κέρδη θα σημειώσουν αύξηση πάνω από 25%, σύμφωνα πάντα με την προσέγγιση των Αμερικανών.

Στη μετοχή της , ύστερα από όσα συνέβησαν χθες, οι πωλητές δίνουν και πάλι τη γραμμή τους με την τιμή να διαμορφώνεται μέχρι 2,35 ευρώ χαμηλότερα, δηλαδή κάτω από τα 17 ευρώ. Αναφέρουμε μόνο πως στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης άλλαξαν χέρια περί τις 55 χιλιάδες τεμάχια από τα 19,58 μέχρι τα 19,2 ευρώ. Όμορφα!

Κρατά τα 8 ευρώ ο Μυτιληναίος, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση εκτιμάται πως υπήρξαν τοποθετήσεις κυρίως ξένων, μετά την τελευταία παρουσίαση του ομίλου στη Ζυρίχη και τα προφανή οφέλη για τα ΕBITDA από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου - ευρώ.

Σταθεροί και σήμερα οι αγοραστές στη μετοχή της Κύπρου, με γνωστό εφοπλιστικό όνομα να φέρεται πως ενισχύει τη θέση του, με την τιμή να παλεύει στα 8,48 ευρώ. Με αγοραστές και η ΣΙΔΕΝΟΡ (το ισχυρότερο -κατά την εκτίμησή μας- χαρτί του ομίλου αυτή την περίοδο) στα 8,7 ευρώ.

Ιδιαίτερα περιορισμένο το ενδιαφέρον στη χαμηλότερη αποτίμηση με λίγες πράξεις στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (στα 4,14 ευρώ), στην Τεγόπουλος (στα 1,71 ευρώ), στη Sprider (στα 2,26 ευρώ) και σε άλλες.

Έπειτα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κρατούσε τις 3.300 μονάδες, εμφανίζοντας  διάθεση για μικρή… απομάκρυνση από την περιοχή αυτή, καθώς για τον 20άρη οι απώλειες περιορίζονταν στο 1,1% (οριακά πάνω από τις 1.810 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v