Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α..: Το μήνυμα των "σοφιστικέ" ξένων!

Αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν βγάλει λεφτά στη Σοφοκλέους χωρίς να σορτάρουν ή να αγοράζουν μετοχές ή δείκτες. Όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον είναι αυτό που δεν κάνουν σε αυτή τη φάση.

Χ.Α..: Το μήνυμα των σοφιστικέ ξένων!
Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που λίγοι παίρνουν χαμπάρι και στα οποία ακόμα λιγότεροι δίνουν σημασία.

Πιθανόν, αυτό συμβαίνει γιατί η μάζα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεσμικών επενδυτών, επικεντρώνεται κυρίως στην άνοδο ή στην πτώση των τιμών στις μετοχές και στους δείκτες.

Αν κανείς ρωτήσει είτε τον μέσο Έλληνα ιδιώτη επενδυτή είτε τον ξένο συνάδελφό του τι ήταν εκείνο που χαρακτήρισε τα χρηματιστήρια τα τελευταία χρόνια μέχρις ότου ενσκήψει η πιστωτική κρίση, το πιθανότερο είναι να λάβει την απάντηση το "ράλι των μετοχών".

Αν όμως ερωτηθεί κάποιος πιο σοφιστικέ trader ή επενδυτής, στην απάντηση για το ράλι πιθανόν να προσθέσει τη φράση "η χαμηλή μεταβλητότητα".

Πράγματι, η σημαντική πτώση της μεταβλητότητας (volatility) χαρακτήριζε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με εξαίρεση κάποιες βραχυχρόνιες περιόδους, π.χ. τη μεγάλη διόρθωση της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου του 2006.

Η Σοφοκλέους δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.

Όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει πλέον ριζικά.

Η μεταβλητότητα των αγορών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και όπως τονίζουν οι παρακολουθούντες την κατάσταση το ίδιο συμβαίνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που μερικοί σοφιστικέ ξένοι επενδυτές το έχουν εκμεταλλευτεί δεόντως και έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη, καβαλώντας το τρένο της αυξημένης μεταβλητότητας εδώ και πολύ καιρό.

Οι αγορές call options στον δείκτη FTSE-20 ή άλλες μετοχές είναι ο συνηθισμένος τρόπος.

Όμως, σημασία δεν έχει τι έβγαλαν ποντάροντας στο χαρτί της αυξημένης τεκμαρτής μεταβλητότητας (implied volatility), αλλά τι στάση τηρούν σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι η μεταβλητότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, κοντά στο 31 με 32, σύμφωνα με ενήμερα στελέχη της αγοράς, εκείνα δεν την πουλάνε με την προσδοκία να βγάλουν κέρδη όταν αυτή μειωθεί.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.

Αν κάτι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως το volatility στη συγκεκριμένη περίπτωση, και δεν το πουλάς, αυτό απλώς σημαίνει ότι δεν περιμένεις να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον.

Γιατί: προφανώς γιατί οι παίκτες περιμένουν να γίνουν κάποιες μεγάλες κινήσεις στη Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα, απαντούν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Φυσικά, αυτό μέλλει να αποδειχτεί στην πράξη.

Ένα πράγμα, πάντως, είναι σίγουρο: οι συνθήκες στη Σοφοκλέους έχουν πλέον αλλάξει άρδην και πιθανόν έχουμε μπει σε μια νέα εποχή.

Για τους υπόλοιπους, το ζητούμενο είναι αν οι μεγάλες κινήσεις που αναμένουν οι σοφοστικέ ξένοι παίκτες θα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω ή εντός εκτός και επί τα αυτά.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v