Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χαμηλότερα "δείχνουν" οι ξένες αγορές

Τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα δείχνουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι ξένες αγορές. Ζητούμενα η αντοχή των χθεσινών αγοραστών, η προοπτική κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων και το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ετεροχρονισμένα, εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, το Χ.Α. θα ακολουθήσει την πορεία διόρθωσης των ξένων αγορών.

Η χθεσινή αντίδραση (3.355 μονάδες) αποτέλεσε, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, τεχνικής μορφής κίνηση, μετά την πίεση της προηγούμενης εβδομάδας και θα είχε τύχη σήμερα εάν ήταν διαφορετικό το κλίμα στις ξένες αγορές.

Προς τις 1.278 μονάδες διαμορφώθηκε ο S&P 500, χαμηλότερα κατά 1% ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χ.Α. προεξοφλείται η δοκιμασία του Γενικού Δείκτη προς τις αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις.

Από τεχνικής πλευράς, υπάρχει ένα περιθώριο περίπου 75 μονάδων για φυσιολογική -άρα ελεγχόμενη- διόρθωση, που αντιστοιχεί στην προοπτική διολίσθησης, της Εθνικής, για παράδειγμα, προς τα 29,9 ευρώ και του FTSE 20 προς τις 1.797,7 μονάδες (με επόμενη στήριξη τις 1.788,4 μονάδες).

Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε κατ' αρχάς τεχνικής μορφής αντίδραση για μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (η Marfin Popular Bank στα 4,44 ευρώ, η Intralot στα 9,14 ευρώ,η  Κύπρου στα 8,42 ευρώ, η Ελλάκτωρ στα 7 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 8,24 ευρώ) αλλά και για τις ΕΛΒΑΛ (1,74 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (2,7 ευρώ), Σελόντα, Νηρέα, Autohellas, Λιβάνης, Lavipharm, Υγεία και για ορισμένες ακόμη.

Οι προαναφερθείσες μετοχές παρουσιάζουν αρχικό ενδιαφέρον, σε περίπτωση, δηλαδή, που η αναμενόμενη κατοχύρωση θέσεων οδηγήσει σε δοκιμασία τις πρώτες στηρίξεις ή αν υπάρξει διάθεση απορρόφησης της προσφοράς που θα εκδηλωθεί στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Πέραν αυτών, ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, παρουσιάζει η συνέντευξη ενός εργάτη της περιφέρειας, του κ. Παναγιώτη Τσινάβου, στην κ. Αθηνά Καλαϊτζόγλου, με την Κρι Κρι να στοχεύει στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Για χαριστική βολή κάνει λόγο ο επανακάμψας κ. Νίκος Γ. Δρόσος, που θίγει και αυτός από το μετερίζι του το φλέγον θέμα της φορολόγησης υπεραξιών - μερισμάτων και γενικότερα του κεφαλαίου.

Ενδιαφέρουσες θεωρούμε τις κινήσεις της Eurobank στο μέτωπο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, την αγορά ιδίων μετοχών από Τιτάνα, Sciens, Alapis αλλά και Μυτιληναίο, με τον τελευταίο να "παίζει" με συναλλαγματικό πλεονέκτημα από τη διαμορφούμενη ισοτιμία δολαρίου - ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v