Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες (τεχνικής) αντίδρασης

Με διάθεση διόρθωσης κινούνται οι αγορές. Ωστόσο ισχυρή παραμένει η προσδοκία για ακόμη μία τεχνικής μορφής αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Σε ετοιμότητα αγοραστές-πωλητές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η διόρθωση βασικών δεικτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στην Ευρώπη αρχίζουν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφώνονται σε μάλλον ικανοποιητικό βαθμό κοντά ή υψηλότερα βασικών στηρίξεων, γεγονός που αφήνει ανοιχτή μία… χαραμάδα για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 3.300 μονάδες, έχει δε περιθώριο διολίσθησης μέχρι το βραχυπρόθεσμο χαμηλό των 3.279,4 μονάδων. Και ο FTSE 20 έχει περιθώριο ανάλογης διόρθωσης μέχρι τις 1.786 μονάδες, χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στη βραχυπρόθεσμη τάση του.

Η αγορά θα πρέπει να μας προβληματίσει στην περίπτωση και μόνο που ο Γενικός Δείκτης φανεί πως κινείται προς τις 3.220 - 3.200 μονάδες, ενώ η κατάσταση θα γίνει σοβαρότερη σε ενδεχόμενη διάσπαση της περιοχής αυτής με αύξηση συναλλαγών.

Μέχρι τότε ποντάρουμε στο ενδεχόμενο μίας τακτικής ελεγχόμενης διολίσθησης, με εμφανές το μάζεμα ισχυρών παικτών σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη και την καλλιέργεια προσδοκιών πως η αγορά χρωστάει ακόμη μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Αντίδραση που θα μπορούσε να έρθει βεβαίως από τις τράπεζες ή χωρίς εξάρσεις από συμπληρωματικές μετοχές εταιριών του 20άρη.

Η Εθνική προβλημάτισε χθες με ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή στα 29,36 ευρώ (επίπεδο που είχε να δει από τις 29/7), η τελική τιμή όμως των 29,70 ευρώ αφήνει μικρό περιθώριο εξισορρόπησης της τάσης.

Κορυφή για την Εθνική θεωρούμε, σε αυτή τη χρονική στιγμή τα 30,1 - 30,2 ευρώ και απαραίτητη βάση, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, τα 29 ευρώ.

Στον κλάδο η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της Alpha Bank, όπου αναλυτές δώδεκα χρηματιστηριακών δίνουν τις εκτιμήσεις τους σε δημοσκόπηση του euro2day.gr.

Την ίδια περίοδο, η Εθνική - Π&Κ εκτιμά πως ο Φουρλής μπορεί να αποδώσει περισσότερο από την αγορά. Η ίδια χρηματιστηριακή προβλέπει κέρδη 13,5 εκατ. ευρώ για τον Σαράντη, ενώ η HSBC μειώνει στα 57 ευρώ την τιμή-στόχο για τον Βασιλόπουλο.

Με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, μετοχές εταιριών όπως Σελόντα, Sprider, Σωληνουργεία Κορίνθου, Δρομέας, Τεξαπρέτ, Info-Quest, Altec και ορισμένων ακόμη μπορεί να συνεχίσουν την προσπάθεια αντίδρασης.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κρατάμε την αντίδραση των ΟΤΕ, Coca Cola, Κύπρου και Motor Oil.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, εκτιμούμε πως αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να αποδειχτούν η ανοδική αντίδραση των ασιατικών αγορών και το υψηλό τεσσάρων μηνών για τον βασικό δείκτη της κινεζικής αγοράς αλλά και η… πονηρή διαμόρφωση της χρηματιστηριακής αξίας των μεγαλύτερων σε αποτίμηση εταιριών του Χ.Α.

Αυτό γιατί κρατάμε τη σειρά της Εθνικής (14,2 δισ. ευρώ), την άνοδο του ΟΠΑΠ στη δεύτερη θέση και των Eurobank - Alpha Bank - ΟΤΕ να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Το "στοίχημα" του ΟΠΑΠ, δεδομένης της στήριξης που παρέχεται από τη Citigroup, ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v