Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορούσε και …χειρότερα το ΧΑ

Περισσότερο ελεγχόμενη έδειχνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η σημερινή διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών. Με κέρδη ΟΤΕ, 3Ε, Κύπρου και υποχώρηση για ΕΛΠΕ, Intralot και Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μαζεύτηκε προς το τέλος η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.326 μονάδες (-0,86%) ενώ για 65 μετοχές, η τιμή διαμορφώθηκε θετική.

Τα νεότερα από την αγορά της Νέας Υόρκης, που ήθελαν τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αναλογικά λιγότερο από ότι δικαιολογούσαν τα οικονομικά στοιχεία (νέες κατοικίες και πληθωρισμός χονδρικής), άφηναν …χαραμάδα αισιοδοξίας.

Για το Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκε εύρος διακύμανσης μεταξύ των 3.303,5 και 3.355 μονάδων, με τις συναλλαγές κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η μετοχή της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά προβλημάτισε από τεχνικής πλευράς με την υποχώρηση προς τα 29,36 ευρώ, διασκέδασε τις εντυπώσεις με τελικό κλείσιμο στα 29,70 ευρώ.

Δεν πρόκειται βέβαια για την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση τιμής, ωστόσο αφήνει ελπίδες για τη συνέχεια, καθώς μάλιστα συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και μέχρι τα 30,12 ευρώ.

Καλύτερη συμπεριφορά περιμέναμε από τον ΟΠΑΠ, που ωστόσο, διαμορφώθηκε στα 24,50 ευρώ, με την HSBC να προβλέπει αύξηση 32% στα μεγέθη εξαμήνου.

Αναμφίβολα, από τον FTSE 20 (1.817 μονάδες) ξεχώρισε ο ΟΤΕ με αντίδραση της τιμής κατά 2,9% στα 14 ευρώ.

Για τον Οργανισμό, η Proton αναφέρεται σε ενίσχυση μεγεθών κατά 5,2% στο εξάμηνο.

Στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, οι εντολές συνεχίστηκαν με την τιμή στα 8,56 ευρώ ενώ στην 3Ε η όποια προσφορά εκδηλώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης μέχρι τα 16,82 ευρώ, απορροφήθηκε με τη μετοχή να κερδίζει έδαφος στα 17,6 ευρώ (1,4%).

Αντιθέτως, υπερίσχυσαν μέχρι και το κλείσιμο οι πωλητές σε Eurobank, Alpha Bank, χαμηλότερα κατά 2,7% η Intralot στα 8,9 ευρώ, τα Folli Follie κατά 3,5% στα 15,8 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 3,3% χαμηλότερα στα 8,60 ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα επιμείνουμε πως ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεθοδικό μάζεμα που συνεχίζεται σε Μυτιληναίο (8,20 ευρώ), Ελλάκτωρ (6,98 ευρώ), Σιδενόρ (8,7 ευρώ) αλλά και Motor Oil που επιστρέφει στα 13 ευρώ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, ξεχωρίζει η αντίδραση και επαναφορά από τα χαμηλά ημέρας των Σελόντα στα 1,70 ευρώ (4,9%), της Sprider στα 2,34 ευρώ (4,9%), των Σωληνουργείων Κορίνθου στα 2,64 ευρώ, της Elbisco στα 0,63 ευρώ, του Δρομέα στα 0,68 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, αρχίζει και γίνεται διακριτή η προσπάθεια των δυο πλευρών, πωλητών – αγοραστών, να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους.

Σε αυτή τη συγκυρία, εκτιμούμε πως τα περιθώρια άσκησης πίεσης είναι μεγαλύτερα από την πλευρά των πρώτων. Όσον αφορά στην αισιόδοξη προσέγγιση της αγοράς, παραπέμπουμε τόσο στην χθεσινή προσέγγιση της χρηματιστηριακής της Εμπορικής, αλλά και των αναφορών φίλου της στήλης (δες σχετικά αναφορά του zelis677 στον Εκηβόλο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v