Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: Έλληνα συνέταιρο εξετάζει η Iberdrola

Την περίπτωση σύναψης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με ελληνικό όμιλο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Iberdrola, για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των επενδυτικών της σχεδίων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ρόκας: Έλληνα συνέταιρο εξετάζει η Iberdrola
Την περίπτωση σύναψης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με ελληνικό όμιλο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Iberdrola, προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα.

Εφόσον αυτό το μοντέλο προκριθεί, η Iberdrola θα προχωρήσει στη διάθεση μετοχικού πακέτου της Ρόκας στον στρατηγικό της εταίρο, διατηρώντας η ίδια τουλάχιστον το 51%. Οι Ισπανοί έχουν ήδη έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους εγχώριους ομίλους μέσω επενδυτικών τραπεζών, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό τους.

Η δημόσια πρόταση που έχουν καταθέσει για την απόκτηση τουλάχιστον του 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρόκας, με τιμή προσφοράς 16 ευρώ για τις κοινές μετοχές και 11 ευρώ για τις προνομιούχες, θα λειτουργήσει βοηθητικά στον σχεδιασμό τους.

Ακόμη και αν τελικά η δημόσια πρόταση δεν αποβεί επιτυχής και η Iberdrola δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρόκας, θα διατηρήσει το ποσοστό που αποκτά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το γεγονός ότι αγοράζει από το ταμπλό καθημερινά, ενώ έχει διευκρινίσει ότι δεν θα αποδεχτεί τις μετοχές που θα της προσφερθούν κατά την περίοδο αποδοχής, αν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρόκας, δείχνει την πρόθεσή της να αυξήσει το ποσοστό της στην εταιρία.

Βέβαια, ήδη, από τις αρχές Ιουλίου κατέστη φανερό ότι η προσφορά κοινών μετοχών στα 16 ευρώ μειώνεται δραματικά, ενώ έχουν βγει και μικρές αγορές πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (από 16,02 έως 16,10 ευρώ). Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση για την Iberdrola στο μέτωπο των προνομιούχων μετοχών καθώς ιδιώτες με μεγάλες θέσεις δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη δημόσια προσφορά και το euro2day έχει καταγράψει τις αντιδράσεις κατόχων προνομιούχων μετοχών.

Σημειώνεται ότι το 2007 ήταν χρήση αναδιάρθρωσης της Ρόκας μετά την ανάληψη της διοίκησης από τους Ισπανούς και ως εκ τούτου επιβαρύνθηκε και από τα σχετικά κόστη (από αλλαγή και αποζημιώσεις management, από την πρόβλεψη για υποτίμηση επί κόστους παραγωγής και από άλλα κόστη αναδιάρθρωσης).

Επιπλέον, υπήρξαν έκτακτοι παράγοντες, όπως το γραφειοκρατικό μπλόκο στην έναρξη λειτουργίας του πάρκου της Γάντζας ισχύος 44 MW, του οποίου η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Το σύνολο περίπου του κόστους επένδυσης και εγκατάστασης του παραπάνω πάρκου έχει αναληφθεί από την εισηγμένη και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την εκδίκαση προσφυγής. Αν όλα πάνε καλά, το πάρκο θα λειτουργήσει στις αρχές της επόμενης χρήσης.

Το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης επιβαρύνθηκε επιπλέον από τις καιρικές συνθήκες (χαμηλότερη ένταση ανέμων), ενώ αντίθετα η κατάσταση αναμένεται να έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με αναλυτές, ήδη από το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Τέλος, η Ρόκας διαθέτει άδειες ισχύος 488 MW. Στην Κύπρο, από τα 179 MW, περίπου τα μισά βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης (φάση Α), η οποία αφορά στην κατασκευή των δικτύων διασύνδεσης. Παράλληλα, σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται ακόμη 90 MW μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v