Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η θέα από την άλλη πλευρά του λόφου

Ανάκαμψη μιας αγοράς χωρίς ανάκαμψη των εταιρικών κερδών δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτοί που έχει αποδειχτεί ότι διαβάζουν καλύτερα την τάση των κερδών έχουν μία απάντηση για το μέλλον των μετοχών.

Η θέα από την άλλη πλευρά του λόφου
Οι πιστωτικές αγορές (credit markets) έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν σαν προπομπός των μελλοντικών εξελίξεων στις χρηματιστηριακές αγορές.

Από τη σκοπιά των χρηματιστηριακών επενδυτών, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν αφορά στις αλλαγές στην κύρια τάσης των μετοχών (turning points).

Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν τον Ιούνιο του 2007, δηλαδή έναν περίπου μήνα πριν ξεκινήσει η κατρακύλα των χρηματιστηριακών αγορών.

Συνήθως είναι πιο αποτελεσματικές καθότι στέλνουν προειδοποιητικό σήμα πιο νωρίς.

Ένας από τους λόγους που κάνει τους συμμετέχοντες στις πιστωτικές αγορές πιο αποτελεσματικούς στην πρόβλεψη των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων είναι η ικανότητά τους να διαβάζουν καλύτερα την τάση των κερδών των επιχειρήσεων.

Η τάση των κερδών είναι σημαντική για κάποιον που θέλει να εκτιμήσει αν οι επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να πληρώνουν στους κατόχους εταιρικών ομολόγων τα τοκομερίδια στην ώρα τους.

Σε γενικές γραμμές, οι πιθανότητες να σκάσουν κανόνια αυξάνονται όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των εταιριών που καταγράφουν ζημίες.

Τι διαπιστώνουν, λοιπόν, σήμερα όλοι αυτοί;

Απλώς ότι ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιριών που εμφανίζουν πτώση κερδών από τρίμηνο σε τρίμηνο μειώθηκε το β΄ τρίμηνο.

Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε στη σταθεροποίηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν δει τα κέρδη τους να υποχωρούν σε ετήσια βάση.

Από τις 975 σημαντικές εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι 585 είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται το συγκεκριμένο διάστημα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και οι 362 να μειώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Oι 500 από τις 585 που κατέγραψαν αύξηση κερδών ήταν εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου όπως και οι 287 από τις 362 που είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται το β΄ τρίμηνο.

Η αναλογία μεταξύ εκείνων που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και εκείνων που τα είδαν να μειώνονται σε ετήσια βάση εμφανίζεται πιο ισορροπημένη.

Οι 452 κατέγραψαν αύξηση κερδών και οι 406 εταιρίες μείωση.

Ισορροπία υπήρξε επίσης μεταξύ εκείνων που τα πήγαν καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς και εκείνων που κινήθηκαν χειρότερα.

Η αναλογία ήταν 328 προς 297.

Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά τα στοιχεία; Η απάντηση είναι θετικά.

Για πολλούς από αυτούς οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα, π.χ. τράπεζες, απλώς χάνουν κέρδη που είχαν φουσκώσει τεχνηέντως τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα, τα κέρδη των υπόλοιπων επιχειρήσεων κρατάνε σχετικά καλά, ενώ παρατηρείται μεταφορά κερδών από άλλους κλάδους προς την ενέργεια.

Επομένως, επιχειρηματολογούν, αν ληφθεί υπόψη η τάση σταθεροποίησης που παρατηρείται στα κέρδη του β΄ τριμήνου στην Ευρώπη και η σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, τα χειρότερα για τις πιστωτικές αγορές είναι πίσω τους.

Όμως, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για τις χρηματιστηριακές αγορές που ακολουθούν τις πιστωτικές αγορές με κάποια χρονική υστέρηση.

Είναι μια ριψοκίνδυνη άποψη με δεδομένη τη διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης η οποία πιθανόν θα αφήσει τα ίχνη της στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v