Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των πιέσεων η Σοφοκλέους

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χ.Α. καθώς οι πωλητές επιμένουν σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη. Από τον 20άρη συγκριτικά καλύτερη απόδοση εμφανίζουν ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Κύπρου και δευτερευόντως Alpha Bank και MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κολλημένο μοιάζει το Χ.Α. καθώς ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί βήμα σημειωτόν σε εύρος ούτε πέντε μονάδων την τελευταία -τουλάχιστον- μισή ώρα.

Λίγο πιο κάτω από τις 3.280 μονάδες, με χαμηλό -μέχρι τώρα- στις 3.270 μονάδες και με αρχικό υψηλό τις 3.304 μονάδες, η κίνηση του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε περιβάλλον άπνοιας. Ή πάλι από κινήσεις μεθοδικής συσσώρευσης και αναδιάταξης θέσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση κύκλων της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σταθερά κατά 0,9% (3.279,6 μονάδες), ενώ από τους βασικούς δείκτες FT ο 20άρης υποχωρεί κατά 1,16%, κατά 1,20% ο FTSES 80, ενώ σαφώς καλύτερη πορεία διαγράφει ο FTSEM 40, που χάνει 0,11%.

Το πιθανότερο είναι πως η νηνεμία αυτή με σταθερή την προσφορά σε τραπεζικές μετοχές θα οδηγήσει σε εκτόνωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Προσώρας, το αρνητικό ενδεχόμενο φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, αλλά το σενάριο αντίδρασης παραμένει -κατά την εκτίμησή μας- ενεργό.

Παρά το μεθοδικό άδειασμα θέσεων σε τραπεζικές μετοχές (κυρίως Eurobank - Πειραιώς), παρά την άγρια πίεση που ασκείται στη μετοχή της Εθνικής (εύλογο το γιατί επιλέγεται η Εθνική) και την όχι ικανοποιητική εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων, η αγορά χρωστά μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Επιμένουμε σε αυτή την εκτίμηση, μέχρι τώρα δεν δικαιωνόμαστε, ωστόσο δεν θεωρούμε πως το πτωτικό παιχνίδι και η εσαεί υποτίμηση της αγοράς θα είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται.

Μέχρι τώρα, πάντως, η Πειραιώς εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη για ακόμη μία συνεδρίαση, σήμερα μάλιστα χαμηλότερα των 17 ευρώ, ενώ 2,5% χάνει η Eurobank, με την τιμή στα 14,14 ευρώ.

Από τον FTSE 20, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σημειώνεται για την Ελληνική Τεχνοδομική στα 7,04 ευρώ, για τη μετοχή της MIG στα 4,42 ευρώ, και για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων στα 8,54 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει, με τις ξένες αγορές σε κλίση, οι πωλητές έχουν έργο, λόγο και αφορμή να δοκιμάσουν να ενισχύσουν τις πτωτικές θέσεις τους, δίνοντάς τους την εντύπωση πως έχουν το πάνω χέρι. Το έχουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, όπως φαίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση της Εθνικής, όπου εκβιάζουν χαμηλότερες τιμές, αλλά… Ο FTSE20 υποχωρεί, όμως δεν χάνει την επαφή με τις 1.780 - 1.790 μονάδες. Και σε αυτή τη συγκυρία των αγορών κάτι είναι κι αυτό.

Παράλληλα, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και οι εκτιμήσεις των αναλυτών δημιουργούν μαγιά για τη συνέχεια. Δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων, τα εξάμηνα των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ αλλά και εταιριών του μεγέθους του Fourlis, η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπορούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον για μετοχές επιμέρους εισηγμένων.

Ήδη, για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha Bank "τσιμπάει" κάπως (17,62 ευρώ) δίνοντας ανάσες και στον 20άρη.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, κινητικότητα σημειώνεται και πάλι στα… νερά, με ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ στα 5,80 και στα 9,66 αντίστοιχα, με την ΕΧΑΕ, την Ηλεκτρονική Αθηνών (σχετικά σταθερή τον τελευταίο μήνα, με μικρές απώλειες από τα 6,28 ευρώ), με το Ιατρικό και την Info-Quest (αντιδρά 40% από τα προ μηνός χαμηλά του 1,72 ευρώ).

Η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ, του Κατσέλη στο 0,94 ευρώ, της Frigoglass στα 12,64 ευρώ (1,94%), της ΕΤΕΜ στο 1,14 ευρώ (1,8%) και του Υγεία στα 3,44 ευρώ (1,2%).

Από τεχνικής πλευράς, κάθε κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κοντά στις 3.280 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται πως δίνει πόντους στο ενδεχόμενο αντίδρασης.

Κίνηση που για να εκδηλωθεί χρειάζεται οπωσδήποτε την αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων (αγκάθι για τις ευρωπαϊκές αγορές ο διαφαινόμενος νέος γύρος ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά με την Deutsche Bank να κάνει λόγο για επικείμενη -μεσοπρόθεσμα-διόρθωση του ευρώ).

Και που από τεχνικής πλευράς έχει τύχη τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 3.220 - 3.200 μονάδων.

Περίπου στις 14:30 οι συναλλαγές, μέσω του συστήματος του Χ.Α. περιορίζονταν στα 75 εκατ. ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη... κολλημένο σταθερά 1% χαμηλότερα, στις 3.278,9 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v