Ενεργειακός ο νέος "ψυχρός πόλεμος";

Τι ακριβώς συμβαίνει στη Γεωργία; Αναβίωση του "ψυχρού πολέμου" ή μάχη για τους δρόμους του πετρελαίου; Γιατί δεν πρέπει ο εχθρός να "παίζει στην πίσω αυλή μας";

Ενεργειακός ο νέος ψυχρός πόλεμος;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι φαινομενικά "ψυχροπολεμικού" χαρακτήρα δηλώσεις, χθες, του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Τζ. Μπους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να συμπαρασταθούν στη Γεωργία σε ό,τι αφορά "στην ανεξαρτησία και στην εδαφική της ακεραιότητα", που παραπέμπουν σε ενδεχόμενο απευθείας αμερικανορωσικής σύρραξης, μάλλον σαν κενό γράμμα πρέπει να εκληφθούν.

Εάν η Ρωσία ήθελε να καταλάβει τη γεωργιανή επικράτεια, θα το είχε πράξει ήδη.

Η ταχύτητα του ρωσικού "μπλίτζκριγκ" (αστραπιαίου πολέμου) στη Γεωργία, ως απάντηση στην εισβολή των γεωργιανών δυνάμεων στην Νότια Οσετία, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς αυτό.

Αντίθετα, έπειτα από ορισμένες "τοπικές διευθετήσεις", οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν ήδη να αποχωρούν από τα γεωργιανά εδάφη…

Αρά, προς τι η απειλή-υπόσχεση Μπους;

Πιθανότατα ως (ύστατη;) προσπάθεια στήριξης του Γεωργιανού Προέδρου κ. Σαακασβίλι και επαναεπιβεβαίωσης του τρωθέντος κύρους των ΗΠΑ στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας. Μίας ευρύτερης περιοχής πλούσιας, μην ξεχνάμε, σε πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά και σε φυσικό αέριο, την οποία (έπειτα από χρόνια παρουσίας) οι ΗΠΑ άφησαν εκ νέου έκθετη στις ρωσικές διαθέσεις…

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι αυτή η "απειλή" Μπούς διατυπώθηκε την ίδια ημέρα όπου η Αμπχαζία ζήτησε την αναγνώρισή της από τη Μόσχα και η Νότια Οσετία δήλωσε ότι προετοιμάζεται να υποβάλει αντίστοιχο αίτημα.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο αποκατάστασης του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά δήλωσαν χθες έτοιμοι να υποστηρίξουν την οικονομία της Γεωργίας.

"Εμείς, οι G7, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη Γεωργία για να προωθηθεί η διαρκής υγιής κατάσταση της γεωργιανής οικονομίας, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο γεωργιανό οικονομικό σύστημα και για να υποστηριχθεί η οικονομική ανασυγκρότηση", σημειώνουν οι υπουργοί των G7 με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η λήξη του "ψυχρού πολέμου", το 1989, με τη συμβολική καταστροφή του Τείχους στο Βερολίνο, σηματοδότησε αφενός την απαρχή της αμερικανικής διείσδυσης σε αυτήν την απομονωμένη έως τότε για τη Δύση γωνιά της υδρογείου και αφετέρου την (τουλάχιστον μερική) απενεργοποίηση της διαβόητης "πυρηνικής απειλής".

Ο φόβος του απόλυτου αποτρεπτικού όπλου είχε προς το παρόν καταλαγιάσει.

Αναβίωσε μόνο όταν η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία, ευθέως με πυρηνικό πλήγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών αλλά και πρόσφατα, μεσούσης της γεωργιανής κρίσης.

Αντίστοιχα, όμως, μνήμες του πυρηνικού ολέθρου και της πυραυλικής κρίσης της Κούβας ξύπνησαν -επίσης χθες- με την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Πολωνίας για την εγκατάσταση πυραύλων στο πολωνικό έδαφος και μάλιστα σε απόσταση μόλις 180 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κοντολίζα Ράις έχει προφανώς δίκιο όταν δηλώνει ότι ο ψυχρός πόλεμος δεν αναβίωσε.

Αυτό που σαφέστατα επανήλθε στην αρχική κατάσταση, όμως, είναι η δυνατότητα της Μόσχας να ελέγχει την "πίσω αυλή της", που τόσο καιρό λυμαίνονταν οι ΗΠΑ και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση τις ήδη δοκιμαζόμενες αμερικανορωσικές σχέσεις.

"Πίσω αυλή" δεν ονόμαζαν και την Κούβα οι Αμερικανοί;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v