Το επόμενο αυτονόητο βήμα της Εθνικής!

H απόφαση των παλαιών μετόχων της Finansbank να πουλήσουν το 9,68% της τράπεζας στην Εθνική συνιστά έναν ακόμη λόγο για να κάνει η μεγάλη μας φίλη την επόμενη κίνησή της.

Το επόμενο αυτονόητο βήμα της Εθνικής!
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Όμως, το γεγονός ότι το δικαίωμα πώλησης του 9,68% της Finansbank ασκήθηκε λίγο καιρό αφότου μπήκαμε στον τρίτο χρόνο από την πώληση του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των ιδρυτικών μετοχών της Finansbank από την FIBA Holding στην Εθνική έκανε εντύπωση.

Προφανώς, η απόκτηση επιπλέον ρευστότητας σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τις εταιρίες που τη διαθέτουν και οι μέτοχοι της FIBA Holding (οικογένεια Ozyegin) το γνωρίζουν πολύ καλά.

Θεωρητικά, η κατάσταση για την Εθνική στη Τουρκία δεν αλλάζει. Είναι όμως σαφές ότι θα πρέπει να πορευθεί μόνη της, χωρίς έστω την τυπική παρουσία μίας μεγάλης τουρκικής εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.

Για πολλούς εκείνο που έχει σημασία είναι να διατηρήσει η Εθνική τα καλά στελέχη της Finansbank, κάτι που έχει σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει, ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, και όχι αν συμπεριλαμβάνεται η FIBA στο μετοχολόγιο της θυγατρικής της.

Όμως, τα δεδομένα αλλάζουν όπως απέδειξε η πιστωτική κρίση και αυτό που ήταν της μόδας πριν από την κρίση, π.χ. η έκθεση σε αναδυόμενες αγορές, δεν πριμοδοτείται πλέον από τους ξένους επενδυτές.

Αναμφισβήτητα, η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, που τόσο επικρίθηκε κυρίως για πολιτικούς και για επικοινωνιακούς λόγους στο εσωτερικό, έχει αποδειχτεί αρκετά καλή μέχρι στιγμής.

Το 30% και πλέον των κερδών του ομίλου της Εθνικής προέρχεται από την Τουρκία.

Όμως, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη για να μπορεί να αξιολογηθεί η εξαγορά και για να φανεί αν στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό που λέει ότι το καλό είναι και ακριβό.

Όμως, η Εθνική δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ και θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε το ειδικό βάρος της Finansbank στον όμιλο να μειωθεί.

Μία εξαγορά τράπεζας στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, αγορές τις οποίες κοιτάζει εδώ και καιρό η Εθνική, θα μπορούσε να το πετύχει, διαφοροποιώντας γεωγραφικά το χαρτοφυλάκιο των ξένων θυγατρικών του ομίλου.

Όμως, μια τέτοια κίνηση δεν μειώνει την έκθεση της Εθνικής στις αναδυόμενες αγορές, που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου από τα ξένα χαρτοφυλάκια αυτή την εποχή.

Επομένως, η Εθνική θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο της απορρόφησης διά συγχωνεύσεως μίας άλλης μεγάλης ελληνικής τράπεζας, ώστε να αυξήσει το ειδικό βάρος της ελληνικής αγοράς εκ νέου στον όμιλο και να δυσκολέψει τυχόν επιθετική κίνηση εξαγοράς της στο μέλλον.

Η διοίκηση της Εθνικής γνωρίζει πολύ καλά τα συν και τα πλην τέτοιων επεκτατικών κινήσεων.

Το ερώτημα είναι αν το timing της μίας ή περισσότερων τέτοιων κινήσεων, που έχει στο νου της, θα αποδειχτεί σωστό.

Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν sooner or later.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v