Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα βήματα της Φρανκφούρτης η Σοφοκλέους

Η πτώση του DAX 30 αποτελεί την αφορμή που ήθελαν οι πωλητές για να πιέσουν τον ΓΔ προς τις 3.285. Βαρίδι ο 20άρης, από τον οποίο κρατούν ΔΕΗ και MIG. Αυτή τη φορά έγιναν συναλλαγές με το σύστημα ΑΜΕΜ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ακολουθεί τη Φρανκφούρτη η Αθήνα και οι πωλητές βρίσκουν καλή αφορμή για να συνεχίσουν το πτωτικό παιχνίδι τους.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με πτωτικό κενό, για να βρεθεί σχεδόν άμεσα χαμηλότερα των 3.300 μονάδων.

Ενδεικτικές της διάθεσης των πωλητών (ελληνιστί, των σορτάκιδων) ήταν οι στημένες εντολές πώλησης που δόθηκαν από την προσυνεδρίαση.

Αυτή τη φορά, όμως, οι υπηρεσίες του χρηματιστηρίου ήταν σε ετοιμότητα, έτσι μετά το πάθημα με την Coca Cola 3E, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πέρασαν στο σύστημα εντολές με βάση τον αυτόματο μηχανισμό ελέγχου μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).

Αυτό δικαιολογεί, σε μεγάλο βαθμό, τη μικρή καθυστέρηση υλοποίησης ορισμένων συναλλαγών, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση της Πειραιώς, όπου η πρώτη πράξη πραγματοποιήθηκε στις 10:33 στα 17 ευρώ.

Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν τυπικές λεπτομέρειες, αναφέρονται όμως όσο πιο αναλυτικά γίνεται για να δοθεί μια ευρύτερη εικόνα του παιχνιδιού μεταξύ πωλητών - αγοραστών.

Οι σορτάκιδες, το τονίζουμε για πολλοστή φορά, έχουν τα περισσότερα εργαλεία με το μέρος τους, τους βοηθά η τάση και επιχειρούν να πιέσουν χαμηλότερα βασικούς δείκτες - μετοχές.

Από νωρίς δόθηκαν χαμηλές τιμές, για παράδειγμα, μέχρι και 2,2% για την Εθνική, την Πειραιώς, τη Eurobank, την Coca Cola 3E και για ορισμένες ακόμα.

Για την Εθνική να προσεχθεί πως ελάχιστο ημέρας σημειώνεται μέχρι στιγμής στα 29,06 ευρώ, για την Πειραιώς και τη Eurobank στα 19,64 και στα 14,16 ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Πειραιώς και στη Eurobank, τόσο η τεχνική τους απεικόνιση όσο και η πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.

Από τα 20 ευρώ ξεκινά η διόρθωση της Πειραιώς (6/8), με σταθερές πωλήσεις - συναλλαγές, ο μέσος όρος των οποίων γι’ αυτή την περίοδο φτάνει το 1 εκατ. τεμάχια ανά συνεδρίαση.

Ανάλογη τάση παρατηρείται και για τη Eurobank, καθώς από τα 16,46 ευρώ (6/8) υποχωρεί με επίσης αυξημένη προσφορά - συναλλαγές.

Για τη μετοχή της Coca Cola 3E, οι πωλητές φτάνουν μέχρι τα 17,4 ευρώ (με σημαντική απόκλιση από τα υψηλά της Δευτέρας), ενώ βοήθειες στον FTSE 20 δίνουν την πρώτη ώρα μόνο η ΔΕΗ, η MIG και το Τ.Τ., η μόνη μετοχή του 20άρη με θετικό πρόσημο στα 9,22 ευρώ.

Λίγες, περίπου 30, μετοχές διαμορφώνονται θετικά, περίπου διπλάσιες χαμηλότερα, από όπου κρατάμε τη Sprider (υποχωρεί κατά 2,6% στα 2,26 ευρώ), τη ΝΕΛ (κατά 1,9% στο 0,52 ευρώ), τη ΓΕΒΚΑ (-1,6% στο 0,61 ευρώ) και την ΕΥΑΘ (-2,1% στα 5,60 ευρώ).

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα της πρώτης γραμμής άμυνας των 3.280 μονάδων (-1,1%) και πέριξ των 1.786 μονάδων ο 20άρης (-1,2%).

Οι συναλλαγές, τουλάχιστον αυτές που πραγματοποιούνταν μέσω συστήματος Χ.Α., έφταναν το… ιλιγγιώδες ποσό των 22 εκατ. ευρώ.

Θα έχει ενδιαφέρον και από τη σημερινή συνεδρίαση να καταμετρηθούν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τραπεζικές μετοχές και σε δεικτοβαρή χαρτιά απευθείας μεταξύ ξένων επενδυτικών οίκων και… Ελλήνων του… εξωτερικού. Για να έχουμε σφαιρικότερη αντίληψη του πράγματος. Με τις υγείες μας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v