Την πρώτη γραμμή άμυνας οργανώνει το ΧΑ

Μέχρι και 0,9% χαμηλότερα ξεκινούσε ο DAX και στο ΧΑ οργανώνονται προς την πρώτη γραμμή άμυνας κοντά στις 3.280 μονάδες. Κλειδί παραμένει η ΕΤΕ και οι επιλεγμένες κινήσεις με βάση και τα μεγέθη 6μήνου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιμένουν χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να υποχωρεί χαμηλότερα μέχρι και 0,9%. Κερδίζει έδαφος το ευρώ και οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την χθεσινή αντίδραση βασικών δεικτών-μετοχών στην Wall, κλίνουν χαμηλότερα.

Η έκταση της αρχικής διόρθωσης του DAX μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε με άμυνα, τουλάχιστον για τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, και παρά την εκτίμησή μας πως βραχυπρόθεσμα η τάση «χρωστά» ανοδική αντίδραση.

Επιμένουμε κατά συνέπεια στις λίγο ως πολύ γνωστές στηρίξεις, δηλαδή μέχρι τις 3.279,4 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.790 για τον FTSE 20.

Παράμετρος ρυθμιστής της τάσης παραμένει εκ των πραγμάτων η Εθνική, με «τραυματισμένη» τεχνική εικόνα και ένα εμφανές διπλό χαμηλό στα 29,40-29,36 ευρώ (20-19/8).

Υπάρχουν επενδυτικοί οίκοι και παίκτες του… εξωτερικού που θέλουν την Εθνική χαμηλότερα και την διάθεσή τους αυτή την έχουν κάνει ξεκάθαρη προς κάθε κατεύθυνση.

Από αυτή την άποψη, παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσέγγιση του Dr. Money «Το επόμενο αυτονόητο βήμα της Εθνικής», καθώς ένα μεγάλο μέρος του «στοιχήματος» παίζεται προφανώς στην τουρκική αγορά.

Βρισκόμαστε όμως και σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με το euro2day και το TFN να προχωρούν σε ακόμη μια δημοσκόπηση, αυτή τη φορά για τον ΟΠΑΠ, μετά από ανάλογη καλή δουλειά για τα μεγέθη της Alpha Bank.

Από τις ανακοινώσεις και εκτιμήσεις αποτελεσμάτων, κρατάμε την αναφοράς που κάνει η Εθνική-Π&Κ για τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη της Autohellas, την ίδια στιγμή που η Alpha Finance «βλέπει» υποχώρηση 51% στα μεγέθη της Aegean.

Ο όμιλος «βάζει πλάτες» στο ταμπλό, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Αντιθέτως, θετική εμφανίζεται η Alpha Finance, που βλέπει θεαματική αύξηση για τα μεγέθη της Τέρνα Ενεργειακής.

Θα επιμείνουμε στον κλάδο της ενέργειας, καθώς η εικοτολογία που αναπτύσσεται άλλοτε για την Iberdrola-Ρόκα, άλλοτε για τον Μυτιληναίο και άλλοτε για την Motor Oil, που από το φθινόπωρο θα αναζητήσει εταίρο για την μονάδα στους Αγίους Θεοδώρους, προοιωνίζεται ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις-εξελίξεις.

Τέσσερις εισηγμένες, υποψήφιες για «λαχείο» βλέπει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, που πολύ ορθά αναφέρεται σε διαπραγμάτευση της πλειονότητας των εταιρειών του κλάδου πολύ χαμηλότερα από την λογιστική του αξία.

Πρακτικά, επιμένουμε στο ενδεχόμενο μιας τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, τουλάχιστον έτσι αποτυπώνεται τεχνικά, αλλά το σημαντικότερο, προσβλέπουμε σε ουσιαστικές επιχειρηματικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται σε σημαντικούς κλάδους, δραστηριότητες.

Εκτίμησή μας είναι πως η ενέργεια, ο κλάδος των τραπεζών, πιθανότατα η ακτοπλοΐα και ένας… κλάδος-έκπληξη «υποχρεούνται» από τα πράγματα και την συγκυρία να δώσουν ειδήσεις στη συνέχεια.

Θα επιμείνουμε σε αυτό, καθώς σε παρασκηνιακό επίπεδο πραγματοποιούνται συζητήσεις, γίνονται επαφές και σχεδιάζονται κοινές στρατηγικές, με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσει λίγο η διεθνής συγκυρία, ποντάρουμε στο ενδεχόμενο επιχειρηματικών ανατροπών για τη συνέχεια. Αναφερόμαστε βέβαια μεσοπρόθεσμα και στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v