Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχες αγοραστών - πωλητών στην Εθνική

Χαραμάδα στην προσδοκία για καλύτερη συνέχεια αφήνει η συντήρηση του ΧΑ άνω των 3.220-3.200. Μάχες αγοραστών - πωλητών στην ΕΤΕ. Στήριγμα στον FT 20 από MIG, MPB, 3Ε. Ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η συντήρηση της αγοράς σε επίπεδο τιμών υψηλότερα των 3.220-3.200 μονάδων δείχνει να κρατά ανοιχτή μία… χαραμάδα στην προσδοκία για καλύτερη συνέχεια.

Τουλάχιστον για όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί προς αυτή την περιοχή και ακόμη περισσότερο όσο δεν την διασπά με αύξηση των συναλλαγών.

Με αυτή την προσέγγιση και η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη μία πράξη σε ένα έργο τακτικής, όπου οι πωλητές πετυχαίνουν σχετικά καλές τιμές να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους οι δε αγοραστές τοποθετούνται σε αποτιμήσεις που εκτιμούν πως μπορεί να τους αποδώσουν υπεραξίες στη συνέχεια.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη και σήμερα σε στενό εύρος με ΄΄κορυφή΄΄ τις 3,341,5 μονάδες (δηλαδή χαμηλότερα από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3.353 μονάδων) κάτι που από τεχνικής πλευράς δεν θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα τους οπαδούς του είδους.

Ωστόσο για ακόμη μία φορά δόθηκε μάχη για την τιμή της μετοχής της Εθνικής (κλείσιμο στα 29,72 ευρώ), που δεν απέφυγε πράξεις σε τιμές χαμηλότερες των χθεσινών.

Πρακτικά τα υψηλά της Εθνικής ΄΄διολισθαίνουν΄΄ σταθερά από τις 12/8 και από τα 31,38 ευρώ στα 30,62 ευρώ και χθες και χαμηλότερα σήμερα. Τάση, που αποτυπώνεται μία έντονη παρασκηνιακή αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών με τους πρώτους να έχουν αρκετούς… άσσους στο μανίκι τους και το κυριότερο το εργαλείο υποτιμητικής μόχλευσης τις θέσεις πώλησης και τον χωρίς φειδώ δανεισμό τίτλων.

Η Εθνική το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και εμφανώς επιχειρεί (και)τις τελευταίες συνεδριάσεις να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Θα λέγαμε πως με αιχμή την Εθνική και σε αναμονή των αποτελεσμάτων της Alpha Bank (κλείσιμο στα 17,6 ευρώ) παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι εντυπώσεων λίγο πριν μπει ο κλάδος στην… ευθεία για σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις και συνεργασίες.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για την βελτίωση του κλίματος μία σημαντική επιχειρηματική κίνηση που θα μπορούσε να προκύψει από τον κλάδο. Σε αυτή την περίπτωση θα λέγαμε πως η αγορά ΄΄ξύνει τον πάτο΄΄ και μπορεί να δώσει μία γερή ανοδική αντίδραση.

Αντιπαράθεση μέχρι τέλους και σήμερα στη μετοχή της Εθνικής, αλλά και στον ΟΤΕ (κλείσιμο στα 14,14 ευρώ) όπου ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι με θέσεις κοντά στα 13 ευρώ αποκομίζουν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις με την τιμή να περνά υψηλότερα των 14 ευρώ.

Στη ΔΕΗ (κλείσιμο στα 18,4 ευρώ) συνεχίζεται το μάζεμα (από τη μία πλευρά) και η προσπάθεια πωλητών (από την άλλη) να καλύψουν τη θέση τους. Θα επιμείνουμε τόσο στη μετοχή της Επιχείρησης όσο και στου ΟΠΑΠ (κλείσιμο στα 24,04 ευρώ) παρά την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών.

"Πλάτες" στην διακύμανση του FΤ 20 έβαλαν από την αρχή της συνεδρίασης Marfin Popular Bank (κλείσιμο στα 4,44 ευρώ) και MIG (κλείσιμο στα 4,42 ευρώ) με υψηλές τιμές τα 4,54 και 4,5 ευρώ αντίστοιχα.

Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν και σήμερα στη μετοχή της 3Ε μέχρι τα 18,06 ευρώ. Στον Μυτιληναίο (κλείσιμο στα 8,14 ευρώ) δόθηκε…μάχη αλλά κρατήθηκαν τα 8 ευρώ, ενώ προς τα 8,4 ευρώ επιστρέφει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (κλείσιμο στα 8,54 ευρώ).

Ισχυρές απώλειες της τάξεως του 3,67% για τη μετοχή της Πειραιώς που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 17,34 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές και για τη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος (κλείσιμο στα 36,38 ευρώ), μετά την υποβάθμιση τιμής στα 57 (από τα 64 ευρώ) από την HSBC με τον οίκο πάντως να κρατά την σύσταση ΄΄υπεραπόδοσης΄΄ .

Αντίθετα καλύτερα τα πήγε ο Σαράντης
με αγορές μέχρι τα 9,66 ευρώ. Η Εθνική-Π&Κ εκτιμά αύξηση καθαρών κερδών 7,1% στα 13,5 εκατ. ευρώ με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 27/8.

Από τα υπόλοιπα της αγοράς ανοδική αντίδραση για πλειάδα μετοχών με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη των 50 λεπτών αλλά και Lavipharm (κλείσιμο στα 1,91 ευρώ), Infoquest, ΔΟΛ (κλείσιμο στα 3,2 ευρώ), ΕΛΓΕΚΑ, Εμπορικής (κλείσιμο στα 14,44 ευρώ). Χάρη στην αντίδραση της τελευταίας ενισχύθηκε και ο δείκτης FTSES.

Είναι πάντως ενδεικτικό μίας κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην αγορά πως η μετοχή της Εμπορικής συμπεριλαμβάνεται στον συγκεκριμένο δείκτη και πραγματοποιεί λόγου χάρη σήμερα συναλλαγές λιγότερες των 5 χιλιάδων τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v