Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χρυσό στις ...τραπεζικές καταδύσεις

Ρευστοποιήσεων και ταλαιπωρίας συνέχεια για μετοχές του 20άρη. Χαμηλότερα των πρώτων στηρίξεων Γενικός Δείκτης και FTSE20. Αδύναμες ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank. Προσπάθεια αντίδρασης από Alpha - MPB.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η κατηφόρα για το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 3.268,8 μονάδες με απώλειες 1,32%. Κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (3.262 μον.) με περιορισμένες για πολλοστή συνεδρίαση συναλλαγές στα 145 εκατ. ευρώ.

Βαρίδι για την αγορά τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις πιέζουν τον FTSE 20 μέχρι 1,5% χαμηλότερα στις 1.781 μονάδες.

Η διαμόρφωση του 20άρη χαμηλότερα της προηγούμενης στήριξης των 1.290 μονάδων καθιστά προβληματική τη συνέχεια για βασικούς δείκτες, μετοχές. Αυτό, καθώς παραμένει στο επίκεντρο σταθερών πωλήσεων η μετοχή της Εθνικής (που σήμερα γράφει νέο βραχυπρόθεσμο χαμηλό στα 28,88 ευρώ) αλλά και των αδύναμων Πειραιώς-Eurobank που χάνουν βασικές στηρίξεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή για τη μετοχή της Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 16,7 ευρώ (στο χαμηλό ημέρας) με συναλλαγές 968 χιλιάδων τεμαχίων (αξία 15,6 εκατ. ευρώ). Ανάλογα ανησυχητική η εικόνα για τη μετοχή της Eurobank με τελική τιμή στα 14 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 13,98 ευρώ), όπου οι πωλήσεις παραμένουν σταθερές για πολλοστή συνεδρίαση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που συνεχίζεται στον 20άρη είναι το γεγονός, πως μόλις σε πέντε μετοχές, η τιμή είτε διαμορφώθηκε στη χθεσινή τιμή είτε ενισχύθηκε λίγο. Θετικό πρόσημο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 17,74 ευρώ (0,8%), συγκριτικά καλή πορεία για MIG στα 4,42 ευρώ, MPB στα 4,46 ευρώ, Ελλάκτωρ στα 6,98 ευρώ και Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,62 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως για μόλις μία στις τέσσερις μετοχές του FTSE ΔΕΝ καταγράφεται ή ΔΕΝ απειλείται η καταγραφή νέας χαμηλής τιμής. Αυτό και μόνο δείχνει, από τεχνικής πλευράς, το πλεονέκτημα θέσης που έχουν οι πωλητές, οι οποίοι ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση του FTSE μέχρι 2,5%-3% χαμηλότερα δηλαδή προς τις 1.736-1.727 μονάδες.

Κίνηση που αντιστοιχεί σε επίπεδα 3.220-3.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Οδηγείται λοιπόν η αγορά αναπόφευκτα σε επιβεβαίωση των περιοχών αυτών; Kαι αν ναι, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για δοκιμασία χαμηλότερα και των 3.200 μονάδων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται, καθώς οι μεν επιμένουν σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση (που ωστόσο δεν έρχεται) οι δε προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Όπως εξηγούν παράγοντες της δεύτερης ομάδας αρκετοί ξένοι δεν έχουν λόγο να μεταβάλλουν τη μέχρι τώρα τακτική τους που συνίσταται σε μετρημένες αλλά σταθερές ρευστοποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν, πως θα μπορέσουν να βρουν μετοχές των εταιρειών που τους ενδιαφέρουν σε φθηνότερες τιμές. Και με την προυπόθεση, πως θα συνηγορεί για επαναγορές το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Το ανησυχητικό, το στοιχείο που φαίνεται να ενισχύει τα σχέδια των πωλητών είναι η αρνητική σχέση πωλήσεων-αγορών για τις πρώτες δέκα μετοχές (από πλευράς αξίας συναλλαγών). Από αυτές μόνο για Alpha Bank, Marfin Popular Bank συνδυάζονται αυξημένες συναλλαγές με θετική διαμόρφωση της τιμής της μετοχής.

Στις υπόλοιπες, δηλαδή Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola 3E και ΔΕΗ η υψηλή προσφορά συνδυάζεται με υποχώρηση της τιμής. Η μετοχή της MIG "έκλεισε" χωρίς μεταβολή στα 4,42 ευρώ.

Υποτονικό το ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς με μετρημένες περιπτώσεις να ξεχωρίζουν. Ενδεικτικό του κλίματος πως ανοδική αντίδραση σημειώθηκε για μετοχές με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη των 0,5 ευρώ (Τεξαπρέτ, Πετζετάκις), με χαμηλό τζίρο για Μουζάκη στα 1,41 ευρώ, Εβροφάρμα στα 1,15 ευρώ, ΕΛΓΕΚΑ στα 1,33 ευρώ, Βαλκάν στα 2,92 ευρώ και συναλλαγές λιγότερες των 10.000 τεμαχίων για Λυμπέρη, Πραξιτέλειο, Ελληνικά Καλώδια κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v