Μέταλλα: 4 εισηγμένες... υποψήφιες για "λαχείο"!

Υψηλότατα κέρδη εκτιμάται ότι θα καταγράψουν φέτος οι εταιρίες του κλάδου επεξεργασίας σιδήρου σε περίπτωση που κατά το δεύτερο μισό του έτους οι συνθήκες στον κλάδο δεν μεταβληθούν σημαντικά.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μέταλλα: 4 εισηγμένες... υποψήφιες για λαχείο!
** Αναλυτικός πίνακας για τις εισηγμένες εταιρείες χάλυβα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Mελετώντας κάποιος τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του κλάδου επεξεργασίας σιδήρου αλλά και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καταλήγει στις τρεις παρακάτω διαπιστώσεις: 

* Πρώτον, με βάση την τιμή της μετοχής στις 8 Αυγούστου, το σύνολο των εταιρειών του κλάδου διαπραγματευόταν πολύ κάτω από τη λογιστική του αξία (βλ. σχετικό πίνακα) με τον πλέον ελκυστικό δείκτη να τον έχουν οι τίτλοι των Μπήτρος και Ελλάστωρ (Καλπίνης - Σίμος), με τιμή 0,57. 

* Δεύτερον, με βάση τα κέρδη της περυσινής χρήσης, όλες οι εταιρείες του κλάδου διαπραγματεύονταν με λογικούς δείκτες P/E, ακόμη και για την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα, η μετοχή με τον υψηλότερο δείκτη P/E είναι αυτή της ΣΙΔΜΑ, όπου όμως τα περσινά αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί εκτάκτως λόγω της επιστροφής αφορολόγητων αποθεματικών του παρελθόντος. Σε διαφορετική περίπτωση, τα καθαρά κέρδη του 2007 θα είχαν διαμορφωθεί στα 5,2 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο P/E θα περιοριζόταν στο ελκυστικό 8,5. 

* Και τρίτον, μπορεί στο πρώτο τρίμηνο -μόνο η εταιρεία Μπήτρος έχει δημοσιεύσει εξαμηνιαία αποτελέσματα- να μην είδαμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στα κέρδη των εταιρειών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περυσινή οικονομική χρήση το πρώτο εξάμηνο ήταν σαφώς καλύτερο από το δεύτερο.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, όχι μόνο η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα ήταν ισχυρή αλλά και οι τιμές του μετάλλου πολύ υψηλές, γεγονός που απέφερε πολύ μεγάλα κέρδη στις εισηγμένες εταιρείες. Αντίθετα, η ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2007 παρουσίασε τάσεις αποκλιμάκωσης, ενώ παρατηρήθηκε και σοβαρή πτώση της τιμής του χάλυβα.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν δύο από τις τέσσερις εισηγμένες του κλάδου να υποχρεωθούν το δεύτερο περσινό εξάμηνο σε ζημίες και άλλες δύο σε σαφώς χαμηλότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το πρώτο (η διαφορετική εικόνα της Μπήτρος οφείλεται στο ότι ο εισηγμένος όμιλος δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα με την αγορά ακινήτων).

Προϋποθέσεις θετικής έκπληξης

Ο Ιανουάριος του 2008 άρχισε μουδιασμένα, πλην όμως από τα μέσα του Φεβρουαρίου ξεκίνησε ένα νέο ανοδικό ράλι στην τιμή του χάλυβα, με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο να δούμε νέο ιστορικό μέγιστο τιμών. Οι εισηγμένες εταιρείες ωφελήθηκαν μεν, καθώς διέθεταν αποθέματα σε χαμηλότερες τιμές, πλην όμως επικράτησε και ένας γενικότερος προβληματισμός για το κατά πόσο οι τόσο υψηλές τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν πτωτικά τη ζήτηση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα πράγματα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο για τις ελληνικές εταιρείες. Πρώτον, γιατί η διατήρηση της τιμής του χάλυβα σε τόσο υψηλά επίπεδα οδηγεί σε διευρυμένα περιθώρια κέρδους και, δεύτερον, γιατί η υποχώρηση της ζήτησης από την πτωτική οικοδομική δραστηριότητα υποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό τόσο από τις πωλήσεις στο εξωτερικό όσο και από τα μεγάλα κατασκευαστικά που φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Δύο πράγματα μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά:

1) Είναι πιθανόν να δούμε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα κέρδη που θα προσεγγίζουν αρκετά ή και θα υπερβαίνουν τις κερδοφορίες ολόκληρου του 2007!

2) Σε περίπτωση που το θετικό μίγμα του πρώτου εξαμήνου δεν μεταβληθεί στο δεύτερο μισό του έτους, τότε οι φετινές κερδοφορίες θα εκτιναχθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά και οι δείκτες P/E θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα... Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μιλάμε για δείκτες που σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ πιθανόν να βγάζουν «μάτι», σε έναν ωστόσο κυκλικό κλάδο που μας συνηθίζει κατά καιρούς σε έντονες διακυμάνσεις...

Το βαλκανικό «στοίχημα»

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις εξελίξεις στα μέτωπα της τιμής του χάλυβα και της ζήτησης, οι εταιρείες του κλάδου εντείνουν τις προσπάθειές τους, με κυριότερες στρατηγικές:

- Πρώτον, την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια, εκεί όπου η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς για πάρα πολλά χρόνια. 

- Και δεύτερον, τη διεύρυνση των παραγόμενων προϊόντων τους, με κύριο στόχο την έμφαση σε εκείνα που παρουσιάζουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η ΣΙΔΜΑ, της οικογένειας Αμαρίλιο και της ΣΙΔΕΝΟΡ, βρίσκεται στη φάση δημιουργίας δύο κέντρων επεξεργασίας χάλυβα (Steel Service Centers) σε Σόφια και Βουκουρέστι, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για αυξημένες πωλήσεις στις δύο αυτές χώρες. Επίσης, εξετάζεται η περίπτωση επέκτασης τόσο στη Σερβία όσο και στην Αλβανία, σε συνεργασία με τη ΣΙΔΕΝΟΡ. Στην Ελλάδα προχωρούν οι επενδύσεις στα Οινόφυτα, με στόχους την αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και την εξοικονόμηση κόστους ενοικίων από το 2009 (εγκαταστάσεις Π. Ράλλη).

Η Ελλάστωρ (πρώην Καλπίνης - Σίμος) προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες, προκειμένου να προωθήσει τις εργασίες της στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε joint venture με τον ινδικό όμιλο Corus, για τη δημιουργία νέου κέντρου επεξεργασίας χάλυβα (έτοιμο προς λειτουργία το προσεχές φθινόπωρο), ενώ στη Ρουμανία συμμάχησε με τις εταιρείες Χαλυβουργεία Ελλάδος και Αφοί Τριγώνη, μετέχοντας από 33,3% στην Balkan Iron Group. Το επενδυτικό πρόγραμμα τής τελευταίας ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και την επέκταση στην αγορά της Βουλγαρίας.

Η μικρότερη σε μέγεθος Αφοί Κορδέλλου, ολοκληρώνει μέσα στο 2008 νέους αποθηκευτικούς χώρους στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα προχωρά σε συνεργασίες για την ανάπτυξη εμπορικού δικτύου στα Βαλκάνια.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 543 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (14 - 19 Αυγούστου 2008).

** Αναλυτικός πίνακας για τις εισηγμένες εταιρείες χάλυβα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v