Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν είναι όλοι... Αμερικανάκια

Εάν απορούσε κάποιος γιατί όταν ανοίγει έστω και μία "μύτη" στη Νιγηρία οι τιμές του αργού εκτοξεύονται, ενώ όταν ξεσπά πόλεμος στα σύνορα της Ρωσίας το πετρέλαιο υποχωρεί, χθες θα το έλυνε το ζήτημα.

Δεν είναι όλοι... Αμερικανάκια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν απορούσε κάποιος γιατί όταν ανοίγει έστω και μία "μύτη" στη Νιγηρία οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται, ενώ όταν ξεσπά ευρεία πολεμική σύρραξη στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας το πετρέλαιο υποχωρεί, χθες θα το έλυνε το ζήτημα.

Πολύ απλά, διότι δεν είχε ανοίξει το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Το συμβολαιάκι, που αρχίζει να γίνεται χρήσιμο όταν ξεκινούν τα κρύα στο Αμέρικα, άνοιξε χθες και η τιμή του "μαύρου χρυσού" ξεπέρασε τα 122 δολ. το βαρέλι, γράφοντας κέρδη 5% ή 6 δολ.

Όλως αιφνιδίως, η αμερικανική αγορά εμπορευμάτων αφυπνίστηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου ψυχρού πολέμου και τρομοκρατημένη έσπευσε να προμηθευτεί πετρέλαιο για τις ανάγκες του χειμώνα… ο οποίος πιστεύει ότι θα είναι βαρύς…

Τόσο καιρό που η δεύτερη -μετά τη Σαουδική Αραβία- μεγαλύτερη πετρελαϊκή παραγωγός χώρα της υφηλίου, η Ρωσία, είχε εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη με τη Γεωργία και η Κασπία, από όπου διέρχεται το σημαντικότερο κομμάτι της ρωσικής παραγωγής, έβραζε, πού βρίσκονταν οι φωστήρες της αγοράς;

Δεν βόλευαν οι ημερομηνίες και οι όγκοι;

Βέβαια, ήρθαν στη φόρα και οι κάθε είδους ερμηνείες… από τους αναλυταράδες του Σικάγου και της Wall Street.

Ερμηνεία πρώτη: "Η αγορά τώρα άρχισε να συνειδητοποιεί το μέγεθος της απειλής που συνιστά η κρίση των αμερικανορωσικών σχέσεων".

(Τόσο καιρό, δηλαδή, η αγορά πού ήταν; Έλυνε σταυρόλεξα; Δεν έχει τηλεοράσεις, ραδιόφωνα ή εφημερίδες στην αγορά; Στη μούγκα τη βγάζει η αγορά;)

Ερμηνεία δεύτερη: "Αφού το επίπεδο των 110 δολ. ανά βαρέλι δεν είχε σπάσει προς τα κάτω, δεν υπήρχε τάση πτωτική στην αγορά, και πλέον αυτή λειτουργεί με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης".

(Πού την είδαν τη ζήτηση; Ποιος σήκωσε το χέρι του και είπε "μου τελείωσε το πετρέλαιο και θα αγοράσω ό,τι βρω μπροστά μου;")

Ερμηνεία τρίτη: "Αφού πέφτει το δολάριο και το πετρέλαιο είναι εκπεφρασμένο δολαριακά, συμφέρει όσους είναι τοποθετημένοι σε άλλα νομίσματα να αγοράσουν πετρέλαιο".

(Εντάξει. Αυτό παίζει ως επιχείρημα και δεν θα διαφωνήσουμε. Όμως +5% έτσι με το καλημέρα;)

Ότι μας δουλεύετε είναι σίγουρο. Παρακαλούμε, όμως, ιδιαίτερα: κάντε το λίγο πιο έξυπνα. Μη μας περνάτε όλους για Αμερικανάκια…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v