Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φρένο των "αδιόρθωτων" αναλυτών!

Οι προσδοκίες παίζουν μεγάλο ρόλο στις αγορές. Όταν όμως οι κύριοι διαμορφωτές των προσδοκιών αργούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τότε το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Το φρένο των αδιόρθωτων αναλυτών!
Το να προβλέψει κανείς τη μελλοντική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών δεν ήταν ποτέ εύκολο πράγμα.

Ιδίως σε περιόδους όπου συνυπήρχαν θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Υπο αυτή την έννοια, μια πρόβλεψη στο σημερινό περιβάλλον για την πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα είναι πιο εύκολη υπόθεση για έναν πολύ απλό λόγο:

Τα αρνητικά στοιχεία και νέα υπερτερούν των θετικών.

Σε τι μπορεί να ελπίζει ο επενδυτής σήμερα;

Μια πρώτη απάντηση είναι στη μείωση του πληθωρισμού, που παραδοσιακά αποτελεί καλό νέο για τις μετοχές αφού δίνει ώθηση στο Ρ/Ε.

Μια δεύτερη απάντηση σχετίζεται με την αρκετά ικανοποιητική εικόνα από τα κέρδη των επιχειρήσεων στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Όμως, το τελευταίο ίσως αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς σε περίπτωση που ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Ο λόγος είναι ότι καθυστερεί την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων προς τα κάτω.

Καλώς ή κακώς, η κοινότητα των αναλυτών εμφανίζεται να επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος σε περιόδους κατά τις οποίες η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει κάμψη.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι αναλυτές είναι πιο καλοί στην πρόβλεψη των κερδών των επιχειρήσεων που ακολουθούν μία τάση, αλλά συνήθως πέφτουν έξω όταν υπάρχει αλλαγή της κύριας τάσης των κερδών (turning point).

Στη δεύτερη περίπτωση περιμένουν περισσότερο χρόνο για να επιβεβαιώσουν τη νέα τάση πριν προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών τους επί τα χείρω.

Η Ιστορία δείχνει ότι το ίδιο συμβαίνει σήμερα. Οι αναλυτές συνηθίζουν να μην αναθεωρούν σημαντικά ή και καθόλου τις προβλέψεις τους τον πρώτο χρόνο μιας πτωτικής αγοράς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο σημερινός κύκλος των καθοδικών αναθεωρήσεων των κερδών είναι ο πιο ήπιος των τελευταίων 25 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε πιο μεγάλες αναθεωρήσεις κερδών προς τα κάτω τους επόμενους μήνες, που πιθανόν να επεκταθούν μέσα στο 2009.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία των καθοδικών αναθεωρήσεων των κερδών το τελευταίο 12μηνο μοιάζει πολύ με εκείνη της πρώτης χρονιάς την περίοδο 1989 - 1991 στις ΗΠΑ.

Αν η Ιστορία επαναληφθεί, τότε οι αναλυτές θα περικόψουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του 2009 κατά 10% και άνω από τα σημερινά επίπεδα.

Με τις οικονομίες σε φάση επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, και με τους αναλυτές να μη ρίχνουν την πετσέτα στο καναβάτσο, μία από τις σημαντικότερες συνθήκες για ανάκαμψη διαρκείας των χρηματιστηριακών αγορών απουσιάζει.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v