Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντίδραση περνά από... Εθνική

Τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις μετρά η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 εύκολη λεία στις ορέξεις των πωλητών. Κλειδί παραμένει η Εθνική, η αποτίμηση της οποίας υποχωρεί χαμηλότερα και των 14 δισ. ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένει υψηλότερα των 3.220-3.200 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ωστόσο μετρά τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με εντεινόμενη μάλιστα την τάση.

Προφανώς η αφορμή δίνεται από το κλίμα που επικρατεί στις ξένες αγορές, την αγορά πετρελαίου, τα παράγωγα, την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Ουσιαστικά, ο Γενικός Δείκτης «μετρά» διόρθωση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 3.365,8 (18/8), μέχρι τα χθεσινά χαμηλά των 3.262,8 μονάδων. Δηλαδή 103 μοναδούλες, με τις συναλλαγές στα περίπου 158 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 70-80 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιούνται απ’ ευθείας μεταξύ των παικτών.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει… πονηρό και προκαλεί για συνέχεια της διόρθωσης.

Στο ΧΑ, πτωτικοί παίκτες θεωρούν εφικτή την συντήρηση της τάσης μέχρι την περιοχή των 3.220-3.200 μονάδων που θα έφερνε τον FTSE 20 χαμηλότερα των 1.740 μονάδων. Τουλάχιστον αυτό το «ποντάρισμά» τους φαίνεται από ορισμένα ΣΜΕ που έχουν ανοίξει στον 20άρη.

Κλειδί για την ευόδωση ή όχι της τακτικής τους παραμένει εκ των πραγμάτων η Εθνική, που μετρά έξι αρνητικές, τρεις ανοδικές και μια συνεδρίαση με οριακά θετική αντίδραση, καθώς διορθώνει από τα 32,80 ευρώ μέχρι το χθεσινό χαμηλό των 28,74 ευρώ.

Το ζητούμενο είναι μέχρι που μπορούν να φθάσουν την Εθνική, καθώς εάν αναζητήσουμε χαμηλότερες τιμές θα πρέπει να ανατρέξουμε στα μέσα Ιουλίου (26,32-24,88 ευρώ).

Οι πωλητές φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι και στην υπόθεση της Εθνικής, για τον δε FTSE 20 τους βοηθά και η αδύναμη τεχνική εικόνα των Eurobank, Πειραιώς.

Είναι μια καλή ευκαιρία, αφορμής δοθείσης, να πιέσουν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις και ενδεχομένως να επανατοποθετηθούν σε καλύτερες τιμές, όποτε αυτοί το κρίνουν πρόσφορο.

Ήδη η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής, περιορίζεται στα 13,7 δισ. ευρώ με την μετοχή να υποχωρεί κατά 38,4% από την αρχή του χρόνου.

Όμως η αγορά κινείται και στον ρυθμό της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών εξαμήνου.

Περιμένουμε Alpha Bank, ΟΤΕ και ΔΕΗ, σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του TFN προβλέπονται καθαρά κέρδη 14,1 εκατ. ευρώ για τον Σαράντη (11,9%), η Citigroup «κόβει» στα 22 ευρώ την τιμή-στόχο για την μετοχή του Φουρλή, η Αγροτική ανακοινώνει κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, η HSBC προβλέπει άνοδο 14% στα μεγέθη της Motor Oil στα 97,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η αγορά ιδίων μετοχών από αρκετές εισηγμένες (πιο τελευταία από ΕΧΑΕ, Alapis, Εθνική, Τιτάν, κ.α.).

Παράλληλα, άλλες εισηγμένες προχωρούν στη σύναψη νέων ομολογιακών δανείων (ενδεικτική η περίπτωση της Sprider) με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα περιμέναμε πρώτα την ολοκλήρωση των κινήσεων από την πλευρά των πωλητών, το ενδεχόμενο μιας κόντρα κίνησης όσο η αγορά διολισθαίνει προς τις 3.220-3.200 μονάδες, σε συνάρτηση με την ρευστή διεθνή επικαιρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v