Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων η Σοφοκλέους

Οικονομικοί δείκτες όπου καταγράφεται ο ρυθμός ανάπτυξης ξένων οικονομιών, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα των Εθνικής, Alpha Bank, ΜΡΒ, αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση αυτή την εβδομάδα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην τελική ευθεία της περιόδου ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων εισέρχονται οι αγορές. Η βραχυπρόθεσμη τάση δεικτών, μετοχών του Χ.Α. θα εξαρτηθεί για πολλοστή φορά από τη διακύμανση των ξένων αγορών, ειδικότερα της αμερικανικής.

Ούτως ή άλλως αυτές τις μέρες ανακοινώνονται σημαντικά οικονομικά στοιχεία, δείκτες και λοιπά, όπου θα αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση των ξένων αγορών.

Είναι ενδεικτικό ότι αύριο ανακοινώνεται στη Γερμανία το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και πάει λέγοντας.

Στο Χ.Α. η πλειονότητα των επενδυτών, υπομονετικών μακροπρόθεσμων αλλά και… βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπούντων, αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον την ανακοίνωση μιας σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων.

Αναμφίβολα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Εθνική.

Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day.gr και του TFN γίνεται πρόβλεψη για κέρδη 828 εκατ. ευρώ (αύξηση 13%). Από τις προβλέψεις των ειδικών της αγοράς κρατάμε την αναφορά του κ. Κ. Μανωλόπουλου (Marfin Analysis), ο οποίος εκτιμά πως "ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων στην εγχώρια αγορά θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων".

Εκτός από την Εθνική, όμως, η αγορά περιμένει Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Marfin Popular Bank, MIG, ΟΠΑΠ.

Τηρουμένων των αναλογιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από εταιρίες του μεγέθους μιας Motor Oil, αλλά και των Σαράντη, Folli Follie, Φουρλή και ορισμένων ακόμη εισηγμένων που βρίσκονται σε διαδικασία "μόχλευσης".

Από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) σε εύρος μεταξύ 3.200 - 3.500 μονάδων, ακολουθώντας μια διαδρομή που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αποσαφήνιση της τάσης. Είτε ανοδική, με πρώτο "υψηλό" τις 3.503,6 μονάδες (6/8), είτε καθοδικά, με τοπικό "χαμηλό" τις 3.251,9 μονάδες (22/8).

Τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από την Εθνική, που επ’ ουδενί δεν πρέπει να "χάσει" τα 28,5 ευρώ και στη χειρότερη περίπτωση τα 25,5 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χαμηλό της 15ης/7).

Από εκεί και πέρα, η βραχυπρόθεσμη τάση άλλων μετοχών εταιριών του 20άρη προφανώς και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Για τον FTSE-20 ευρύτερη περιοχή σημαντικότατης στήριξης θεωρείται αυτή που διαμορφώνεται από τα χαμηλά των 1.666,3 - 1.707,2 μονάδων (των 16-15/7). Αρκετά χαμηλότερες βάσεις και στηρίξεις οι οποίες δεν εκτιμάται πως θα δοκιμαστούν σε αυτόν τον βραχυπρόθεσμο κύκλο της αγοράς, που κατά την εκτίμησή μας συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να κρύβει κάποιες ενθαρρυντικές για τη συνέχεια εκπλήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v